Илинден
| Последно обновяване на

Забележителности


 • Военен паметник, разположен в парк „Света Троица”.

  Паметникът, издигнат в чест на загиналите във войните за свободата на България 1805–1945 г. и възстановен през 2002 г., е изписани с надписи, които изразяват нашата гордост от смелостта и самоотвержеността на българските войници, както и признателността на целия ни народ към тяхната героична саможертва.


 • Паметник на Епископ Йосип Щросмайер, намиращ се на едноименната софийска улица.

  Открит на 15 септември 2006 г., паметникът е изграден по инициатива и със средства, събрани от Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” в памет на големия приятел и благодетел на България - Епископ Йосип Щросмайер - издал  през 1861 г. в Загреб Сборника на Братя Миладинови „Български народни песни”.

 •  


 • Паметник на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание 1903 г.

  Паметникът е дарение от ВМРО. Открит е през 2003 г.  в парк „Света Троица” по повод 100-годишнината от Илинденско-Прображенското въстание.

  Всяка година на 20 юли - денят, в който Православната църква празнува „Илинден” и който е патронен празник на Район "Илинден" - паметникът се обкичва с венци и цветя, пред него се отслужва тържествена литургия за загиналите във въстанието и гордо се издига националното знаме. • Храм „Света Троица”
Храмът „Света Троица" е обявен за архитектурно-художествен паметник на културата. Построен е благодарение на помощта на родолюбиви българи и е посветен на загиналите български герои през войните 1912-1918 г.
Идеята за изграждане на нов храм в кв. „Коньовица” се заражда през 1920 г. в храм „Св. Николай Софийски Нови” и там се избира комитет, ангажиран с построяването на новия храм. Членовете на комитета са приети от Негово величество Цар Борис III в двореца в София, където той дарява лично 1000 лева за строежа на храма. Със свои дарения се включват и Александър Стамболийски, министри, депутати, общественици, банкери. Строителството започва през 1924 г. и готовият храм - в стил „базилика” отваря врати за вярващите след неговото окончателно завършване през 1928 г. Така - повече от 80 години - храмът „Света Троица” отстоява предназначението си на средище на моралните ценности на българите и крепост на православната вяра.

 • Архитектурно-строителен комплекс „Захарна фабрика”
Уникалната софийска „Захарна фабрика” е третата на Балканския полуостров след букурещката и белградската и представлява групов паметник на културата с висока архитектурна стойност – един от най-ценните ни културно-исторически паметници с национално значение.