Илинден
| Последно обновяване на

Новини


200 годишнина от рождението на Епископ Йосип Щросмайер

Публикувана на: 11/02/2015 в 09:13:06 AM


На 04.02.2015 година Посолството на Република Хърватия в България, Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер”, Гражданско сдружение „Хървати в България”, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и Народно читалище „Епископ Йосип Щросмайер- 2009” с тържество в сградата на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите отбелязаха 200 години от рождението на епископ Йосип Юрай Щросмайер.

По повод годишнината организациите издадоха двуезичната книга (на български и на хърватски език) „Епископ Йосип Юрай Щросмайер и славянството", която показва приноса на епископа за славянските народи. Издадена е и юбилейна пощенска марка с лика на този голям приятел и благодетел на българския народ.

На събитието присъстваха Н.Пр. г-жа Лйерка Алайбег – посланик на  Република Хърватия в България, представители на районна администрация „Илинден", на Национален литературен музей, на католическото духовенство в София, както и граждани и интелектуалци, които почетоха годишнината от рождението на епископа и неговия изключителен принос за развитието на духовността в България.

Повече снимки може да разгледате тук