Илинден
| Последно обновяване на

Официално закриване на кампанията „Дни на толерантността в Район „Илинден“

Публикувана на: 11/12/2014 в 05:25:20 PM


На 10 декември т.г. в конферентната зала на Район „Илинден“ се състоя официалното закриване на кампанията „Дни на толерантността в Район „Илинден“. Започнала на 17 ноември – по случай Международния ден на толерантността, кампанията приключи на 10 декември – деня на официалното присъждане на Нобеловата награда за мир, за да подчертае важната роля на толерантността за опазването на мира на нашата планета.

Специални гости на събитието бяха народните представители г-жа Снежана Дукова и г-жа Анна Александрова, общинският съветник г-жа Таня Георгиева и н-к отдел „Закрила на детето“ в Район „Възраждане“ г-жа Поли Матеева. Като гости бяха поканени и директорите и учители от районните училища и детски градини, както и много ученици, участвали по един или друг начин в кампанията.

В хода на закриващата презентация г-жа Мария Тодорова – зам.-кмет на Район „Илинден“ запозна присъстващите с детайли от дейностите на кампанията и резултатите, надминали всички очаквания.

Замислена като превенция на агресията и насилието в училище, кампанията се разрасна и - преминавайки през няколко етапа – илюстрира пред децата от районните училища различни форми, под които толерантността съществува, като се постара да формира у тях активно отношение към ключовите за разбирателството в обществото въпроси.

На официалното закриване на кампанията бе презентиран късометражният филм „Насилие и толерантност“. Изработен като поръчение от учениците от Медиен клуб „От 14 до 18“ при ПГАВТК „А. С. Попов“ филмът изобрази по изключително своеобразен начин гледната точка на учениците за формите, под които насилието се явява около тях и тяхното виждане за смисъла на толерантността.

Кметът на Район „Илинден“ г-н Иван Божилова приветства аудиторията, като специално поздрави всички участници в кампанията. Той връчи на учениците от Медиен клуб „От 14 до 18“, с ръководител г-жа Вероника Петкова, парична премия и колективна грамота за изключителен принос към реализацията на целите на кампанията.

Всички директори на училища и учители, включили се с ентусиазъм в инициативата и способствали за постигането на нейните цели бяха удостоени с благодарствени писма и колективни грамоти.

Победителите на първите три места в двата конкурса – за есе и за рисунка, организирани в рамките на кампанията, бяха отличени с грамоти и предметни награди, съответно: за първо място – таблет; за второ място – енциклопедия и за трето място – флашка. Наградите на победителите бяха официално връчени от г-жа Снежана Дукова, г-жа Анна Александрова и г-жа Таня Георгиева, както следва:

На победителите в конкурса за рисунка „Прегръдка за различния“:

  • за първо място - на Симона Димитрова – VII-ми клас на 45 ОУ „К. Величков“;
  • за второ място – на Натали Божинова – VII-ми клас на 43 ОУ „Хр. Смирненски“;
  • за трето място – на Румяна Филатинова - VII-ми клас на 43 ОУ „Хр. Смирненски“.

На победителите в конкурса за есе на тема „Толерантността – хармония в различията“:

  • за първо място - на Алексия Петрова Петрова - XII "Г" клас на 33 ЕГ "Св. София" (есе);
  • за второ място - на  Полина Иванова Петрова - XII "Г" клас на 33 ЕГ "Св. София (есе);
  • за трето място - на Габриела Георгиева Тодорова - ХII "В" клас на 33 ЕГ "Св. София" (есе).
За финал на официалното закриване на кампанията „Дни на толерантността в Район „Илинден“ бе представена видео изложбата „Заедно“, съставена от избрани творби от конкурса за рисунка, озвучен с детската песничка „Заедно“, в изпълнение на Вокална студия „Дъга“ - любезно предоставена от Сдружение „Арт център Кърнолски“.

Подарена на детските градини и учениците от началния курс на обучение с цел – приобщаване към кампанията, видео изложбата „Заедно“ изненада присъстващите, като провокира много усмивки и - събуждайки топли чувства и детски спомени у всички – наложи недвусмислено посланието на кампанията: „От толерантността зависи разбирателството между хората и в обществото. От това зависи социалният ред, а пък от него зависи - в крайна сметка - мирът на нашата планета!“

Повече снимки може да разгледате тук

Видео изложбата „Заедно" може да видите и чуете тук

Късометражният филм „Насилие и толерантност“, на учениците от Медиен клуб „От 14 до 18“ при ПГАВТК „А. С. Попов“, можете да гледате тук