Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Представители на Район „Илинден" - гости на „Лунния фестивал“, организиран от Българо-китайската търговска камара

Публикувана на: 04/09/2014 в 02:16:46 PMВ хармония с настъпващите есенни празници, традиционни за китайския народ и в чест на наближаващия национален празник на Китайската народна република, на 3 септември т.г. вечерта Българо-китайската търговска камара организира „Лунен фестивал“ в голямата конферентна зала на хотел „Шератон“.

Известен още като Празник на средата на есента, „Лунният фестивал“ събра много дипломатически лица, официални гости и почитатели на китайската култура, сред които, по специална покана на председателя на Българо-китайската търговска камара - г-н Сун Сюнбяо, беше и зам.-кметът на Район „Илинден“ – г-жа Галя Минчева. Сред официалните гости присъстваха още кметът на Район „Сердика“ – инж. Тодор Кръстев, зам.-кметът на Район „Надежда“ – г-жа Анна Александрова и други.

Фестивалът беше открит с приветствени слова от представители на посолството на Китай у нас, които поздравиха гостите с „Добре дошли!“ и изказаха своето задоволство и удовлетворение от ползотворните икономически, културни и приятелски връзки между България и Китай, като изтъкнаха, че тази година се навършват 65 години от основаването на дипломатическите отношения между двете държави - годишнина, която съвпада и с 65 години от основаването на Китайската народна република.

Поздравително слово към присъстващите произнесе и председателят на Българо-китайската търговска камара, след което – чрез богата музикално-артистична програма и демонстративно изпълнение на деца, практикуващи таекуондо, публиката получи възможност да се докосне до чудния свят на китайската култура и традиции.

„Лунният фестивал“ завърши с коктейл и официална вечеря – дегустация на богатствата на традиционната китайска кухня, поднесена за всички гости и участници във фестивала, които в непринудена обстановка и приятелски разговори се запознаха с легендата, залегнала в основата на този традиционен за китайския народ есенен празник.

От незапомнени времена в Китай се разказва историята за една красивата девойка, на име Чан-ъ, която притежавала елексира на безсмъртието, но зъл дух я преследвал, за да й го отнеме. За да попречи на демона да се сдобие с тази чудодейна течност и за да предпази своите родители, братя и сестри от зла участ, Чан-ъ погълнала магическата субстанция и заедно със своя нефритен заек се понесла над земята и отлетяла в Лунния дворец на луната.

В памет на красивата безсмъртна девойка, китайският народ определил пълнолунието на петнайсетия ден от осмия месец на китайския календар за Празник на средата на есента. Пълната луна, която изгрява най-ярко на този ден, символизира за китайците целостта на семейството. Това е денят, който събира всички членове на семейството около домашното огнище и затова този празник се нарича още Празник на семейната сплотеност.

Повече снимки може да разгледате тук