Илинден
| Последно обновяване на

Новини


„ПО СТЪПКИТЕ НА АЛЕКО" - поход в посока Черни връх

Публикувана на: 01/09/2014 в 02:29:37 PM


На 30 август т.г. (събота) се състоя поход в посока Черни връх, организиран от Район „Илинден" под мотото „ПО СТЪПКИТЕ НА АЛЕКО", във връзка с 119-та годишнина от първото организирано изкачване на Черни връх.

Осъществено през 1985 година от 300 души, водени от бащата на българския туризъм Алеко Константинов, първото организирано изкачване на Черни връх поставя основите на първия клуб на туристите в България. От тогава изкачването до Черни връх всяка последна неделя от месец август се превръща в традиция, следвана от хиляди любители на активното движение, природата и туризма.

Във връзка с тази традиция и в памет на Алеко Константинов, Район „Илинден" положи основите на своята туристическа дейност, с което си постави амбициозната задача да дава своя принос и подпомага популяризирането на туризма като активна физическа дейност и форма на социално общуване, да привлича все повече хора от всички възрасти към здравословен начин на живот и да възпитава любов към природата.

Предвождана от г-жа Галя Минчева, заместник-кмет на Район „Илинден“, първата организирана група от туристи-ентусиасти, съставена от служители на администрацията и любители на природата, макар и в камерен състав, пое по стръмните витошки пътеки от последната спирка на трамвай № 5 в кв. Княжево - в посока Черни връх, премина през „Белята вода“, „Златните мостове“ и достигна до хижа „Еделвайс“, която бе и крайната точка на първия районен поход.

Туристическото мероприятие бе организирано в хармония с Националната стратегия и Стратегията на Столична община за развитие на физическото възпитание и спорта, и се проведе в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на спорта 2017.

Повече снимки може да разгледате тук