Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Тържествена панихида пред Паметната плоча на загиналите за свободата на България във войните - 1885 – 1945 г.

Публикувана на: 30/04/2014 в 01:36:37 PM


По инициатива на Район „Илинден” и с подкрепата на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” и НЧ „Епископ Йосип Щросмайер – 2009”, се отслужи тържествена панихида пред Паметната плоча на загиналите за свободата на България във войните от 1885 до 1945 г.

Паметникът, разположен в парк „Света Троица", в едноименния квартал, е възстановен през 2002 г. и представлява бетонна отливка, облицована с мраморни плочи и надписи, които гласят: „Велик е нашият войник!“; „Българийо, за тебе те умряха!“ и „Вечна Ви памет, герои!“.

На тържествената панихида, отслужена днес - 30 април, в навечерието на 6 май – Денят на храбростта и Българската армия, присъстваха кметът на Район „Илинден” – г-н Иван Божилов, заместник-кметът – г-жа Галя Минчева, председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите - мл. лейтенант о.з. инж. Петър Велчев, председателя на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” и секретар на НЧ „Епископ Йосип Щросмайер – 2009” – г-н Трифон Павлов, служители от районната администрация, представители на граждански и обществени организации и граждани.

Ритуалът бе проведен под звуците на военни маршове и бе съпроводен с официално поднасяне на венци и цветя. Слова в памет и възхвала на геройски загиналите българи произнесоха г-н Трифон Павлов, г-н инж. Петър Велчев и г-н Иван Божилов.

Тържествената панихида завърши с официалното връчване на почетен знак на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите – „Всичко за България” от председателя на съюза – г-н инж. Петър Велчев на кмета на Район „Илинден” – г-н Иван Божилов.

Повече снимки може да разгледате тук