Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Из дневниците на един родител....

Публикувана на: 10/09/2013 в 11:34:39 PM


"Когато бях дете си спомням, че по телевизията имаше само 2 канала, детските предавания се изчерпваха с 10 минутен Сънчо, а в неделя сутрин по радиото имаше радиопиеса и то понякога учудващо интересна.

Мобилни телефони нямаше, но хората успявахме някакси навреме да се виждаме, при това уговаряйки се седмица по-рано.

Нямахме компютри, плейстейшъни, таблети и прочие, но имахме свободата да сме навън, да опознаваме света и подобно на децата от "Властелина на мухите" да определяме правилата на човешката комуникация.

Е, как при такава обстановка да не играем игри от сутрин до вечер. Все се намираше някой нов да дойде и да ни обясни нова игра. Правилата ги научавахме, даже коригирахме, ако в тях логиката куцаше и почвахме да я играем, докато ни омръзне. И това бяха игри с движение, игри на чист въздух (още нямаше толкова много леки коли, въпреки че и малкото димяха яката!), това бяха игри, които развиват фантазията и творчеството. Особено ако си от групата на "малките", които бяха преследвани от "големите" и трябваше да си добър, за да не го "отнесеш".

Играехме "Дама", "Стражари и Апаши", "Криеница" и тривиалната "Мижидарка". Играехме "Джитбол" и "Федербал", който приличаше на Бадмингтон, но вместо мрежа имаше опънат тел за пране (откраднат временно) и на него провесени вестници (прочетени).

Днес вече съм родител. Пораснало дете! Иска ми се да участвам в игрите на децата ми, само че навън. Стига с този плейстейшън - така и така винаги ще ме бият на него!"

„Игрите от моето детство“ е празник, на който всеки родител може да поиграе и научи детето си  на това какво е да израснеш миналия век.

На 14.9.2013 г. от 10:30 ч. в столичния парк "Св. Троица" нека всеки, който може да признае пред себе си "И АЗ СЪМ ДЕТЕ" да се чувства поканен да покаже "Игрите от своето детство" на събралите се за събитието деца.

Изненадите ще са много, а в специално определени за целта места ще има нарисувани "ДАМА", игрални площадки и всичко друго, което може да ни припомни кои бяхме.

Организатор е Фондация "Моят Град", а каквото съберем ще се изразходи за изграждането на една чисто нова площадка за игра площадка в междублоковото пространство на бл. 313 и бл. 315Б в ж.к. “Света Троица”.