Илинден
| Последно обновяване на

Новини


6 СЕПТЕМВРИ 2013 г. 128 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Публикувана на: 05/09/2013 в 06:07:52 AM


На 6 септември 2013 г. България празнува 128-та годишнина от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От 1998 г. Денят е официален празник за всички сънародници.

 

След Берлинския конгрес от 1878 г. страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава под  османска власт. Именно населението там започва движение за обединение – през 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет, който се бори да осъществи обединението.

 

В началото на 1885 г. начело застава Захари Стоянов, който решава Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Така, на 6 септември 1885 г., след навлизането в Пловдив на отрядите на Продан Тишков и майор Данаил Николаев, областният управител на Източна Румелия  Гаврил Кръстевич е арестуван и е създадено временно правителство, начело на което е Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

 

Два дни по-късно, с манифест, княз Александър Първи Батенберг утвърждава официално Съединението на областта и приема да бъде титулован за в бъдеще като княз на Северна и Южна България.

 

На 5 април 1886 г. Съединението е признато и от делегатите на Великите сили /Германия, Австро-Унгария, Италия, Великобритания, Франция, Русия/ и с българо-турската спогодба, Източна Румелия официално е призната за присъединена към Княжество  България.