Илинден
| Последно обновяване на

Новини


„ИЛИНДЕН” – ЗАЕДНО НА ПРАЗНИКА

Публикувана на: 22/07/2013 в 04:20:16 AM


 

„ИЛИНДЕН” – ЗАЕДНО НА ПРАЗНИКА

 

25 ГОДИНИ РАЙОН „ИЛИНДЕН”

110 ГОДИНИ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО ВЪСТАНИЕ

 

 

На 20 юли  район „Илинден” тържествено отбеляза 25 години от създаването на района и 110 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание с тържествена панихида пред паметника на Илинденци и празничен концерт на лятната сцена в парк „Света Троица” . Празника уважиха с присъствието си Н.ПР.  г-н Филип Отие – посланик на РФранция в РБългария , отец Йоан-Милен от католическата екзархия , на които кметът на района г-жа Миглена Веселинова и председателят на НЧ „Гоце Делчев-1927” г-жа Евгения Гешева връчиха благодарствени плакети за спасяването по време на Междусъюзническата война на над 400 бежанци от Егейска Македония  от френските сестри на милосърдието.

Пред мемориала  на загиналите във въстанието се събраха много граждани и гости. Състоя се възпоменателен ритуал по почитане паметта на загиналите въстаници.  Г-н Огнян Кронев от ВМРО-район „Илинден” припомни значението на Илинденско-Преображенското въстание като най-величавата проява на българите от Македония и Одринско против турското робство. Положиха се много венци и цветя.

На лятната естрада празничния концерт „Заедно на Илинден” бе открит с пожелания към жителите на района от кмета г-жа Миглена Веселинова.

До късно  в парка многобройната публика  ви кръшни хора с танцьорите от фолклорните състави „Зорница”, „Болярка” и „Огнените”. Пя заедно с любимите си изпълнители Володя Стоянов, Мая Нешкова и Алекс  популярни македонски  и естрадни песни.
Снимки от празника можете да разгледате ТУК