Илинден
| Последно обновяване на

Новини


176 години от рождението на Васил Левски.

Публикувана на: 18/07/2013 в 07:08:07 AMСкъпи съграждани,
Днес, 18.07.2013 г., се навършват 176 години от рождението на Васил Левски.
За апостола на българската свобода могат да се кажат много и различни неща. Повечето от тях вече са казани. Да се пише за Левски е още по-трудна задача - той е идеализиран образ, дълбоко запечатан в съзнанието на всеки българин. Името му е синоним на свободата, на пълното себеотдаване, на дълбоката вяра в Идеала. Силният характер, будният ум, несломимият дух и неизмеримата му смелост са го направили безсмъртен. 
Животът и делото на Апостола многократно са описвани и изследвани от български и чужди автори и въпреки всичко неговият образ не е изграден напълно. Загадка си остава онзи порив на Апостола, който го кара да остави близките си, да зареже смирения живот на човека - роб и да се издигне до символ на свободата. Васил Кунчев е роден в най-обикновенно българско семейство, в такова, каквото са родени хиляди други българи. Неговото образование не е било по-различно от това на повечето момчета учили в популярните по това време килийни училища, и въпреки всичко Васил е различен. Недоумение будят неговата силна любов към Свободата, пълното отдаване на Идеала, на искрената обич към изстрадалия български народ. 
През краткия си живот момчето от Карлово си спечелва множество прозвища и имена (Левски, Дякона, Джин Гиби и още много други), но в съзнанието на своя народ той остава просто Апостола. Безброй са мъжете загинали в името на свободата, но нейният апостол е един - Васил Кунчев! Роден в края на едно петвековно робство и убит само няколко години преди мечтаното освобождение, Левски не доживява свободата на България - и въпреки това той е бил свободен. Защото неговият несломим дух, силен характер и житейски принципи говорят не за покорен роб, а за истински свободен човек.
Няма друга личност в нашата история, която да е толкова чиста и свята, за която да се е говорило толкова много и същевеменно да се знае толкова малко. И в сърцето на всеки българин винаги трябва да има една малка частичка от тази искрена благодарност и преклонение пред Левски и всички онези хиляди велики възроденски дейци, защото както казва английската учителка Мерсия Макдермот в своята книга "Апостола на Свободата" - "Той умира, както умират семената, за да оживеят наново в реколтата...". А тази реколта сме ние, всички деца на новия век, всички ние, които днес можем да се наречем свободни българи в свободна България, всички ние "наследниците" на Васил Левски. Той, човекът в единствения смисъл на думата, обичащ до болка и смърт отечеството си, надраснал епохата, прозрял далеч в бъдещето и останал завинаги актуален, вечно млад, носещ в себе си нещото, което ние търсим и днес - истинските ценности и стойности в живота, обединяваща целия свят: любовта към свободата на родината и на човека.