Илинден
| Последно обновяване на

Новини


110 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКО - ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Публикувана на: 25/06/2013 в 05:28:41 AM


25 ГОДИНИ РАЙОН „ИЛИНДЕН

21 юни е сакрална дата за бежанците от Македония, Кукуш, заселили се преди около век по тези места.

На този ден, всяка година се леят кървави сълзи в памет на невинно загиналите кукушани. На 21 юни в църквата Св. Троица”, НЧ”Гоце Делчев-1927” организира тържествена панихида - молебен в памет на опожарения град. Не само защото неговият патрон Гоце Делчев е от Кукуш. Голяма част от членовете, а и от създателите на това стародавно читалище са родом оттам. Град, който от край време се е гордеел с будните си и начетени личности и се е славел като средище на културата с бурен духовен просперитет. И може би точно по тази причина, точно преди 100 години на 19, 20 и 21 юни гърците подпалват този град. Три дни пламъците вилнеят над селището. По-младите хора грабват децата и малко храна и хукват да бягат. Възрастните обаче остават. Хиляди загиват.

Наследниците на бежанците разказват със сълзи на очи случки от чудовищната жестокост. Един фурнаджия намира смъртта си в огъня на собствената си фурна, хвърлен е да изгори жив от войниците. Жени и деца, около 300 на брой, намират убежище в едно сиропиталище на ордена на френските сестри на милосърдието. Всички до един са спасени от смелите католички, които се опълчват на гръцкия главнокомандващ. Когато войниците тропат на вратата, за да посекат клетите бежанци, игуменката се изправя пред портата и казва: „Господине, вие се намирате на френска територия и ако продължавате да тропате на вратата ни, ще си имате работа с нашия посланик тук. Така са спасени повече от триста души, които пак с помощта на французите са съпроводени до Солун и от там са натоварени на кораб, който ги откарва до Бургас.

Заради тази самоотвержена постъпка, НЧ”Гоце Делчев” е влязло във връзка с посолството на Франция у нас, за да им бъде оказана специална благодарност.

А на 21 юни, във връзка с 10 годишнината от опожаряването и изтреблението на хората от този град, читалището организира тържествен молебен - панахида в църквата „Света Троица”. Бяха поканени много наследници на бежанци от Кукуш. Известни са фамилиите на Измирлиеви – Христо Смирненски, Далчеви, родителите на Атанас Далчев, на Гоце Делчев, на Станишеви и много други. Хората се кръстеха с влага в очите и благодарност към организаторите – НЧ”Гоце Делчев” и разказваха с вълнение спомени за оцеляването на тяхната фамилия, предавани от прабаби и  дядовци като скъпа семейна реликва.

НЧ”Гоце Делчев” им обеща, че и занапред ще работи за съживяването на техните спомени и оцеляването на историята в нейния автентичен вид. Защото, който мисли за бъдещето, трябва да познава миналото си!