Илинден
| Последно обновяване на

Новини


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА ИЗЛОЖБА „ИЗХОД” – СЛАВ БАКАЛОВ

Публикувана на: 10/05/2013 в 12:35:43 AM


Талантливият художник Слав Бакалов, учредител на Клуба на културните дейци към НЧ“Гоце Делчев и редовен участник в сбирките,  подреди най-новите си картини в галерия „Ракурси“. Медиатор на събитието бе поетът Румен Леонидов, а съорганизатор бе НЧ“Гоце Делчев“ .

На 8 май в малката, но много кокетна гарлерия се събра цветът на интелектуалния столичен елит, за да присъстват на откриването на тази забележителна изложба, наречена „Изход“. Сред върволицата от почитатели на изобразителното изкуство и изявени творци, авторът на картини бе поздравен от световния скулптор Георги Чапкънов, художникът-аниматор Анри Кулев, талантливата семейна двойка художници  Вили и Мариана Китанови, членове на читалището и активисти в Клуба на културните дейци, писателят Емил Андреев, много журналисти, художници и галеристи, както и членове на читалището. Предлагаме ви част от представянето изречено по време на премиерата.

 

Най-новите картини на Слав Бакалов могат да се видят до 25 май в столичната галерия „Ракурски”.  Изложба се нарича „Изход”, но изложените неща не са изпълнени само с библейска мъдрост и многозначителност. Слав Бакалов е отново енергичен, остроумен, неспокоен, шеметен дух, обсебен от идеи, визии, невероятности –  рисува, дразни се, сглобява, извайва, дере, млати, стреля, плаче, стене, пак рисува, моделира... Създава дървети пластики, в платната му цъкан часовници с механичен механизъм, в еврейската му кръв кипи и българска руйна течност... Луд бе и лупингът, чрез който този майстор на анимацията, увековечен с наградата „Златна палма” от Кан, се превъртя и кацна завинаги в масторията на живопистта, на пастела, на протобългарския терен от иронични козли и голи, като женски гърди, баири...

Но и на Слав му прилича понякога да стои стаен в градското здрачаване или да съзерцава с часове пламъците на селското слънце. Той няма заблуди, нито спрямо разстреляния Христос, нито към възкръсналия Дявол.

При толкова излишна енергия Слав не може отново да не посегне към забранения плод. Към еретичното. Той самият е ерес, несъгласие и протест. Той самият е носач на своята тежка непоносимост към посредствеността, сред която продължава диша, защото тя е изпълнила околната ни среда. Но Слав не само се предава, но и в новите си картини продължава да упорства в усилието си да бъде себе си.

Продължава да осветява светостта на дарбата си, за която не му трябва прожектор, а само едно фенерче, голямо колкото малка светулка.

И все пак, за тази изложба Слав Бакалов е нарекъл „Изход”. Защото вече знае къде е Изхода... Но ни го казва чрез своите нови платна, в които неочакваната нежност, тихата тъга и мирова меланхолия ще ни сепнат, за да осъзнаем за пореден път , че е прекрасно да ни има, че е прекрасно да постоим замислени пред цветните състояния на художници като Слав...Румен Леонидов