Илинден
| Последно обновяване на

Архив


Откриване - клуб на културните дейци в район “Илинден”

Публикувана на: 07/06/2012 в 01:50:49 AM


Просветителската обител на едно от най-старите читалища в столичния район „Илинден”, НЧ”Гоце Делчев-1927” на 11 юни тази година в 18 ч.,ще отвори широко врати пред най-новата си инициатива - „Клубът на културните дейци”.

Идеята е стародавна. От край време по нашите земи са съществували клубове на културтрегерите. Хората, които създават изкуството да се събират на определени места и да споделят своите идеи, проблеми и поетични въжделения. Да обсъждат качествата или несполуките на своите най-нови творби и да намират приют в едно местенце, където се говори не само за всекидневните проблеми по заработването на „насъщния”, но и за по-възвишени неща.

Ще си зададете въпроса, защо точно в район Илинден? Ами защото точно по тези места се е родила и вилняла столичната бохема. Наблизо е родната къща на гениалното дете Христо Смирненски. Тук, близо до чехларската работилничка на баща си е прописал първите си фейлетони най-талантливият ни сатирик Станислав Стратиев, за жалост покойник. Както и световноизвестния майстор на четката Борис Китанов. Пак тук са израснали непреходната певица Йорданка Христова, полемичният Румен Леонидов, чаровната Милица, от „Тоника”... Списъкът е дълъг. И днес, в някогашната „Коньовица”, в не дотам уютните си панелни „килии” творят немалко творци на четката, нотите и перото. Актьорите Вълчо Камарашев и Петя Балъкчиева, Виолета Гиндева, проф.Людмил Димитров, и много други. Всички те и до днес поддържат контакти и са членове на НЧ”Гоце Делчев” и сами пожелаха създаването на този клуб. Столичната Дирекция „Култура”, също подкрепи този проект.

Затова скъпи приятели, всеки последен петък от месеца, който е свободен и иска да сподели своите творчески въжделение, с друг деец на културата, да заповяда на сладка раздумка и чаша чай!

Евгения Гешева,

Председател на НЧ „Гоце Делчев-1927”