Илинден
| Последно обновяване на

Район „Илинден“ отбеляза своя районен празник

Публикувана на: 21/07/2021 в 10:13:28 AM


На 20 юли т.г., в деня на Св. Пророк Илия, район „Илинден“ отпразнува своя двоен празник. Жители и гости на района отбелязаха 33 години от неговото основаване като административна единица на Столична община и 118 години от Илинденско-Преображенското въстание – най-голямото въстание в българската история и паметно за района, защото първите заселници на неговата територия са македонските българи – бежанци от опожарените райони на градовете Прилеп, Ниш, Кукуш през далечната 1903 г.

За поредна година Районна администрация „Илинден“ беше организирала богата културно-развлекателна програма, която започна с ритуал в памет на геройски загиналите в Илинденско-Преображенското въстание и продължи с музикална програма на откритата сцена в парк „Света Троица“.

Възпоменателният ритуал, съпроводен с поднасяне на венци и цветя, се проведе пред паметника на Илинденци в парка - крайъгълен камък за жителите на район „Илинден“. Той е построен и официално открит от ВМРО на 20 юли 2003 г., за да напомня на бъдещите поколения за техния произход и героичното минало на техните предци, дали живота си в българската националноoсвободителна борба.

Развлекателната част на празника беше изпъстрена с богата музикална програма, в която взеха участие народните певци Димитър Аргиров и Соня Чакърова, заедно с фолклорна танцова формация „Хоро“.

Специален гост-изпълнител тази година бе дивата на българската поп музика и любимка на публиката Кристина Димитрова, която за първи път гостува в район „Илинден“ и зарадва публиката със своите шлагери и хитови песни.

А най-младите зрители бяха очаровани от песните и атрактивното сценично присъствие на популярната младата певица Ева Георгиева и нейния бек вокал, които дълго време след изпълненията си останаха да раздават автографи на своите фенове.

Празникът на район „Илинден“ привлече посетители и гости от цяла България, сред които бяха Анна Александрова – народен представител от ПП ГЕРБ и Карлос Контрера – общински съветник в Столичен общински съвет от ВМРО.

Домакинът на празника г-н Иван Божилов – кмет на район „Илинден“ отправи приветствено слово към всички присъстващи и изказа специална благодарност на кметовете на районите „Витоша“ и „Триадица“ – инж. Теодор Петков и Димитър Божилов за получените поздравителни адреси по случай празника на района.

Празникът приключи късно вечерта с всеобщо веселие, като за пореден път доказа почита на хората към българската история и традиции, които ни обединяват като народ и са наше живо културно наследство - скъпоценност, която всички ние сме длъжни да продължаваме да съхраняваме и предаваме на идните поколения, за да пребъде българският родолюбив дух и култура.

Повече снимки можете да разгледате на Фейсбук страницата на Район „Илинден" - ТУК!