Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Покана за фолклорен концерт „Любими македонски песни", със специалното участие на Иван и Ивана Дякови

Публикувана на: 01/06/2021 в 11:21:05 AM


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

От името на г-н Иван Божилов, кмет на район „Илинден“ имаме удоволствието да ви поканим на фолклорен концерт „Любими македонски песни“, със специалното участие на Иван и Ивана Дякови и танцов състав „Табиатлии“. Събитието е посветено на 160-тата годишнина от издаването на сборника „Български народни песни“ на братята Димитър и Константин Миладинови.

Бележитият труд на двамата българи от Струга излиза през далечната 1861 г. като плод на тяхната любов към българския фолклор, от една страна, а от друга – на техните патриотични чувства и стремеж към подпомагане възраждането на българското национално самосъзнание в трудните времена преди Освобождението.

Братя Миладинови успяват да подберат в своя сборник великолепни фолклорни образци, създавани през тежките векове на османското робство, съхранили, както болката, тъгата и копнежът на българина към освобождение, така и неговото отношение към красотата и природата, към семейството и любовта.

Сборникът „Български народни песни“ по своята същност е едно въплъщение на изобилието и многообразието на народното ни творчество, което включва в съдържанието си 660 народни песни, много сватбени обреди, обичаи, вярвания, народни предания, детски игри, поговорки и гатанки от всички етнографски краища на България и на всички диалекти. Скоро след издаването му части от сборника са преведени на руски, чешки и немски език, с което творбата заема важно място, не само в българската, но и в общославянската и европейската култура и история.

Особена стойност за район „Илинден“ обаче имат народните песни от македонския край - Струмишко, Кукушко, Битолско, Прилепско, Стружко – родните места на първите заселници в район „Илинден“ – бежанци от опожарените македонски територии след Илинденско-Преображенското въстание.


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Ще се радваме да се присъедините към нас на 24.06.2021 г. от 18:30 ч. на лятната сцена в парк „Света Троица“, за да отбележим заедно паметна за район „Илинден“ и всички българи годишнина на достойното делото на братя Миладинови, което дава тласък в развитието на българската фолклористика, служейки като източник на многобройни научни изследвания в областта на фолклора и културното ни наследство.