Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Стартира кампания „Граждански бюджет за София"

Публикувана на: 25/09/2020 в 09:34:43 AM


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Представяме ви кампанията Граждански бюджет за София, която цели въвеждането на граждански бюджет в столицата, като световнопризнат и успешен механизъм за включване на гражданите във вземането на решения за града.

Кампанията се реализира с подкрепата на Фонд Активни граждани България и е подкрепена от неформална коалиция от граждани, граждански организации и инициативни комитети. Повече може да научите от сайта: https://grazhdanskibudget.bg/ както и от Фейсбук страницата: Граждански бюджет за София.

Кампанията има три основни цели:

1. Да информира гражданите и администраторите за механизма граждански бюджет, който работи успешно в над 6000 града по света, включително в европейски столици като Париж, Прага, Мадрид и Варшава.

2. Да проведе мащабно онлайн обсъждане с гражданите през месец октомври, по време на което да стане ясно какво биха очаквали жителите на София от гражданския бюджет и как биха искали да бъде реализиран.

3. Ползотворно сътрудничество на гражданите с общинските съветници, както и с общинските администратори, включително и районните кметове и чрез официална работна група да бъде създадена формалната рамка за пилотно издание на граждански бюджет в София.

Предварително представително проучване сред гражданите на София показва, че 88 % биха искали да участват по-активно в управлението на града, но не смятат, че съществуват необходимите механизми за това. 92% биха одобрили въвеждането на граждански бюджет.

На 5-ти октомври започва онлайн обсъждане сред жителите на район „Илинден". С подробностите можете да се запознаете на сайта на Граждански бюджет за София, на адрес: https://grazhdanskibudget.bg/nachalo, където регистрацията е вече отворена.