Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Район „Илинден“ отбеляза 32 години от своето създаване и 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Публикувана на: 20/07/2020 в 03:11:24 PM


 

На 20 юли 2020 г. за поредна година жители и гости на район „Илинден“ се събраха в парк „Света Троица“, за да отбележат заедно  32 години от основаването на района и 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което е естествено продължение на опитите за политическо и духовно освобождение и обединение на българския народ.

С кървавите събития от далечната 1903 година се свързват първите заселници на територията на района - бежанци от опожарените по време на въстанието македонски градове Прилеп, Щип, Кукуш и др. В памет на геройски загиналите във въстанието беше отслужена тържествена панихида от отец Александър пред паметника на Илинденци, на която като официални гости присъстваха г-н Иван Божилов – кмет на район „Илинден“,г-жа Мария Тодорова –  зам.-кмет на район „Илинден“, г-н Румен Леонидов – поет и общественик, г-жа Евгения Гешева – председател на НЧ „Гоце Делчев – 1927“, г-жа Вивиана Асса – секретар на НЧ „Гоце Делчев -1927“, г-жа Мая Китова – секретар на НЧ „Роден край – 1931“ и др.

Вълнуващи думи на признателност и преклонение пред подвига на героите произнесе г-н Румен Леонидов – правнук на воеводата Леонид Яков, жител на район „Илинден“.

Повече снимки можете да разгледате тук.