Илинден
| Последно обновяване на

Бабинден беше отбелязан в НЧ „Г. С. Раковски – 1925”

Публикувана на: 23/01/2020 в 04:20:35 PM


На 21 януари т. г. секретарят на НЧ „Г. С. Раковски – 1925” г-жа Ценцерушка Андреева събра гости и приятели - любители на изконните български традиции и култура, за да почетат заедно един от най-тачените народни празници – Бабинден.

Събитието започна с типичното за обредния обичай на Бабинден ритуално къпане на бебе и даруване на бабата, в което ролята на бабата за поредна година беше отредена на секретаря на Район „Илинден“ г-жа Лилия Тиркова, за която е малко известно, че има, освен всички останали и акушерска специалност.

В тазгодишния ритуал на Бабинден участие взе и най-младата баба от Районна администрация „Илинден“ г-жа Анжела Лозанова – началник на отдел „Образование, култура, спорт, социални дейности и връзки с обществеността“ като символ на отколешната, изпълнена с любов готовност на бабите да помагат в отглеждането на своите внуци от мига на раждането им.

Празничната програма бе водена от г-жа Андреева, която се възползва от случая да поздрави гостите, като изпълни кратък рецитал на някои от своите прекрасни стихотворения от последната си стихосбирка „Вишнев цвят“.

Събитието беше съпътствано от изложба живопис на художниците самодейци от Ателие „Захарий Зограф“ при читалището, с художествен ръководител д-р Десислава Данева, а празничната програма беше изпъстрена с танците на невръстните балерини от Школата по класически балет „Ева“, с ръководител Евелина Желева и уникалните изпълнения на малката Деси от класа по пиано на д-р Смилена Смилкова.

Тържеството продължи с кулинарен конкурс за домашно приготвени сладкиши, питки, баници и други вкусотии, в който като жури взе участие друг гост на събитието от Районна администрация „Илинден“ – г-жа Люба Янчева – началник на отдел „Правнонормативно обслужване и човешки ресурси“.

По стар български обичай празникът приключи с гощавка и много празнично настроение, за което допринесоха и изпълненията на вокално-инструментална група „Незабрава“ при читалището, с художествен ръководител Банко Банков.

Повече снимки можете да разгледате тук!