Илинден
| Последно обновяване на

Децата на район „Илинден“ се сдобиха с още 8 нови детски площадки през 2019 г.

Публикувана на: 11/10/2019 в 04:11:15 PM


Детските градинки с тръбни съоръжения за игра и чакъл или асфалт за настилка, на които са пораснали не едно и две поколения патиланци, днес все още съществуват в нашите междублокови пространства, но благодарение на усилията на кмета на район „Илинден“ Иван Божилов и неговия екип през последните 4 години децата от района се сдобиха с 24 нови детски площадки.

Само за 2019 г. на територията на района са изградени 8 (осем) нови площадки за игра, разположени, както следва: една при бл. 41 в ж.к. „Захарна фабрика“; една при бл. 301 – 302 в ж.к. „Света Троица“; пет  в ж.к. „Илинден“ – една при бл. 135, една при бл. 73, една между бл.124 и 125, една зад бл. 120 и една при бл. 127, и една при бл. 2 в ж.к. „Гевгелийски“.

Съвременните детски площадки са изградени от пожаробезопасни материали върху ударопоглъщащи настилки. Те радват малчуганите с различни по вид, атрактивност и предназначение съоръжения за люлеене, пързаляне, въртене, катерене, експериментиране и какво ли още не.

Факт е, че всяка детска площадка е предназначена за някаква възрастова група деца и, ако се ползва по предназначение, би трябвало да задоволява нуждите на посетителите си дълги години без сериозни поражения или премреждия. Върху оградите на площадките за игра обикновено има табела, оказваща за каква възраст са предназначени. Те са групирани в 3 групи в зависимост от физическите и психическите способности на техните ползватели  – за деца съответно: от 0 до 3 години, от 3 до 12 години и от 12 до 18 години.

Има и комбинирани детски площадки за деца от 0 до 3 и от 3 до 12 години, на които се разполагат съоръжения за игра и за двете възрастови групи, но обособени в отделни зони. И точно тук идва важната ролята на родителите, които трябва да се погрижат децата им да играят на съоръженията, предназначени за тяхната възраст. Така ще бъдат предотвратени опасни инциденти при по-малки деца, играещи на площадки за по-големи и съответно – чупене на съоръженията за малки деца от играещите там по-големи.

В заключение трябва да подчертаем, че ако искаме да живеем в чиста, благоустроена и приветлива градска среда утре, в която да няма надраскани сгради и да има чисти улици и здрави пейки, под които да не се валят бутилки от бира, кутии от цигари и пликчета от снакс, ще трябва да се погрижим за това днес, като възпитаваме децата си на правилно отношение към обществената собственост именно на детските площадки.

Повече снимки можете да разгледате тук!

За детските площадки, обновени в район „Илинден" през 2018 г. можете да прочетете ТУК!

За детските площадки, обновени в район „Илинден" през 2017 г. можете да прочетете ТУК!

За детските площадки, обновени в район „Илинден" през 2016 г. можете да прочетете ТУК!