Илинден
| Последно обновяване на

Ремонтът на филиала на 33. ЕГ „Света София“ върви според очакванията

Публикувана на: 10/10/2019 в 01:10:13 AM


Всички се чувстваме комфортно, когато в обкръжението си имаме красиви и добре стопанисвани архитектурни обекти като сградата, в която се превръща в момента филиалът на 33. ЕГ „Света София", разположен на ул. „Русе" № 28 в район „Илинден".  

Тази постройка с почти 90 годишна история, благодарение на усилията на кмета на район „Илинден“ Иван Божилов и неговия екип, в момента се реновира по проект „Изграждане, основен ремонт и реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Сградата на ул. „Русе“ № 28 е построена през далечната 1929-1930 г. в специфичен архитектурен стил, характерен за времето си в България след Първата световна война и повлиян от неокласицизма. Първоначално тя приютява новосъздаденото тогава 45. ОУ „Константин Величков“, но след неговото разрастване, училището е преместено в нова сграда. Малко след това от него се отделя Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ като самостоятелно училище и сградата на ул. „Русе“ е предоставена като филиал на него.

Но Втора английска езикова гимназия също се сдобива с нова и по-голяма сграда другаде, а малката и амортизирана вече постройка на ул. „Русе“ в продължение на две години остава неизползваема, но малко след това отваря отново врати като филиал - този път за 33. ЕГ „Света София“.

Така, днес учениците от 33. ЕГ очакват с нетърпение края на строително-ремонтните дейности в сградата на ул. „Русе“, които започнаха в края на месец юли 2019 г. и според предварителните планове трябва да приключат до края на календарната година.

Проектът, по който се реновира филиалът на 33. ЕГ предвижда основен ремонт и модернизация на цялата сграда и двора на училището, като строително-ремонтните дейности включват и внедряване на мерки за енергийна ефективност, отговарящи на съвременните изисквания - полагане на топлоизолация отвътре по фасадните стени и върху таванската плоча, и подмяна на старата дограма.

Вътрешните пространства на училището вече са преразпределени с цел подобряване на техните функционални характеристики. Предстои да бъдат положени нови покрития по стените и таваните, както и нова настилка по подовете в класните стаи.

Проектът по реновиране на училището включва и подмяна на компрометираните вътрешни водопровод и канализация; основен ремонт на санитарните възли; ремонт на отоплителната инсталация и подмяна на старите отоплителни тела с нови алуминиеви. Ще бъдат изградени нова пожароизвестителна инсталация и нова сигнално-охранителна система. Ще бъде осигурена и достъпна среда за хора с увреждания чрез монтиране на рампа и изграждане на външен асансьор.

„Строително-ремонтните дейностите в сградата на филиала на 33. ЕГ „Света София“ засега вървят по план, а най-хубавото за целия район „Илинден“, както каза кметът на района г-н Божилов е, че по проект тя ще запаси своя автентичен архитектурен облик.“ – сподели директорът на училището г-жа Стоименка Димитрова. А ученици, учители и родители с нетърпение очакват да прекрачат прага на обновеното и красиво училище.

Повече снимки можете да разгледате тук!

Информация за началото на ремонта можете да намерите тук!