Илинден
| Последно обновяване на

Бл. 69 в ж.к. „Захарна фабрика“ е поредният обновен блок в район „Илинден“ по Национална програма за енергийна ефективност...

Публикувана на: 03/10/2019 в 02:47:46 PM


В края на лятото т.г. приключиха дейностите по обновяване на бл. 69 в ж.к. „Захарна фабрика“, финансирани с проект по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

След започналите в края на 2018 г. ремонтни дейности по бл. 69 днес вече са въведени редица мерки за енергийна ефективност, с които е осигурен повече топлинен комфорт на неговите жители и намаляване на разходите за енергия, подобрени са  експлоатационните характеристики на блока и е удължен неговият жизнен цикъл.

Блок 69 е построен през 1970 г. и никога досега не е бил ремонтиран. Той е на осем етажа и сутерен, с един вход, като достъпът до отделните апартаменти се е осъществявал преди ремонта посредством дълъг и отворен в по-голямата си част коридор, разположен по протежение на цялата северозападна фасада на сградата.

В резултат на строително-ремонтните дейности, финансирани по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, блокът беше саниран, а покривът ремонтиран с полагане на хидроизолация и топлоизолация. Външните страни на коридорите на всички етажи бяха конструктивно укрепени и зазидани, като днес те вече са изцяло закрити и топли, с вградена нова ел. инсталация и ново енергийно ефективно осветление. Бяха ремонтирани и освежени всички стълбищните клетки, а старата дограма в отделните жилища бе подменена с нова.

Блок 69 в ж.к. „Захарна фабрика“ е третият блок в район „Илинден“, който е получил финансиране през последните 4 години по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради с изключителното съдействие на кмета на район „Илинден“ Иван Божилов и неговия екип.

Другите обновени блокове са бл. 11 в ж.к. „Гевгелийски“ и бл. 299 в ж.к. „Света Троица“. Резултатите като подобряване на жилищната инфраструктура и естетизиране на градската среда са видими за всички, но най-висок е коефициентът на полезно действие от въведените мерки за енергийна ефективност за обитателите на обновените сгради, защото те са получили възможността да живеят в по-топли, уютни и красиви домове със светли и приветливи общи части.

Повече снимки можете да разгледате тук и тук!

Повече за бл. 11 в ж.к. „Гевгеилйски" и неговото саниране можете да прочетете тук!