Илинден
| Последно обновяване на

43. ОУ „Хр. Смирненски“ официално откри новата учебна година в две сгради

Публикувана на: 16/09/2019 в 04:45:46 PM


На 16 септември т.г. 43. ОУ „Христо Смирненски“ официално откри новата учебна година с двор, препълнен с деца и учители, родители и гости. Това беше паметен ден, както за 43. ОУ, така и за район „Илинден“ и цялата ни столица, защото реновираната 111 годишна стара сграда на училището след десетки години отново приветливо отвори врати за ученици.

Сред официалните гости на събитието, посрещнати от директора на училището г-жа Йорданка Даковска, бяха кметът на район „Илинден“ г-н Иван Божилов и двете зам.-кметове г-жа Мария Тодорова и г-жа Галя Минчева, както и бившият дългогодишен директор на училището г-н Сергей Богачев, отдал повече от 30 години от живота си на просперитета на 43. ОУ и доброто образование и личностно развитие на неговите питомци.

В своето приветствие към децата и учителите г-н Божилов ги поздрави за новата учебна година, като пожела на добър час, както на учениците от началния етап на образование, които ще имат късмета да учат в чисто новото училище, така и на всички останали.

„Старата сграда на 43. ОУ не е в списъка на паметниците на културата, но е интересна от архитектурна гледна точка и има голяма историческа стойност за район „Илинден“ и цялата ни столица, тъй като е една от малкото запазени постройки след Втората световна война, които дават облика на София - наред с Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Народното събрание, Централната баня, Халите, Синодалната палата.“ – каза г-н Божилов и в заключение допълни, че сега следва да направи необходимото сградата да придобие статут на паметник на културата, защото на практика е именно това.

Приветствено слово към събралото се множество поднесе и г-н Богачев, който от сърце поздрави всички деца, учители и родители, и изказа своята голяма радост и удовлетворение да види най-сетне реализирана една дългогодишна мечта – старата сграда на 43. ОУ – реновирана в автентичния си облик и изпълнена отново с детска глъч!

Повече снимки от събитието можете да разгледате тук!

Повече снимки на училището можете да разгледате ТУК!

Повече за ремонта на 43. ОУ можете да научите ТУК!