Илинден
| Последно обновяване на

Поредна акция по събаряне на незаконни постройки проведе Kметът на район „Илинден“

Публикувана на: 13/08/2019 в 12:16:11 PM


На 12 август т.г. кметът на район „Илинден“ г-н Иван Божилов проведе поредната организирана акция по събаряне на незаконни постройки в т.нар. „ромска махала“ в ж.к. „Захарна фабрика“, която е на повече от 80 години. В рамките на деня със съдействието на органите на реда бяха съборени 31 незаконни постройки.

Ромската махала е разположена върху нереализирана улица по регулация – общинска собственост, част от общински имот, сервитут на река Суходолска и част от частен имот. Постройките, в които живеят цели семейства с деца се предимно незаконни строежи –  паянтови, нехигиенични и опасни за живеене. До тях не е възможно да се осигури достъп на автомобили, включително и на полицията, на „Бърза помощ“ или на чистотата. Питейната вода се осигурява от една единствена дворна чешма, а канализация изобщо липсва.

Дейностите по премахването на опасните за живеене постройки започнаха през месец август 2017 г., когато в гетото, по неофициална информация, живееха повече от 2000 души.

Оттогава събарянето продължава на няколко етапа през годините. Настоящата акция ще продължи до края на седмицата, а следващата е предвидено да се реализира през месец септември, след което в ромската махала се очаква да останат да живеят около 500 души с регистрация на адреса в около 1/3 от общия брой постройки, съществували там през  2017 г.

Повече снимки можете да разгледате тук!