Илинден
| Последно обновяване на

Район „Илинден“ отбеляза своя районен празник

Публикувана на: 22/07/2019 в 04:37:02 PM


Район „Илинден“ отбеляза 31 години от основаването си и 116 години от Илинденско-Преображенското въстание на 20 юли т.г., когато Православната църква чества Илинден.

По традиция празникът започна пред паметника на Илинденци в парк „Света Троица“, където беше отслужена тържествена панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание – важно историческо събитие и съдбовно за район „Илинден“, тъй като първите му заселници са от македонските българи – бежанци от опожарените територии по време на въстанието.

След тържествената панихида и преди развлекателната част на празника кметът на район „Илинден“ г-н Иван Божилов връчи специални плакети и изказа, както от свое име, така и от името на цялата общественост почит към двама дългогодишни и високоуважавани директори на образователни институции от район „Илинден“, които се оттеглят в заслужена пенсия – това са г-жа Соня Богданова, директор на ДГ № 52 „Илинденче“ и г-н Сергей Богачев, директор на 43. ОУ „Христо Смирненски“.

Плакети за специални заслуги получиха от г-н Божилов и две млади спортни надежди от район „Илинден“. Едната от тях е 11-годишната Петя Караиванова от Клуб по шахмат при НЧ „Гоце Делчев-1927“,  която юни месец т.г. спечели златото за България и стана шампионка на Европа за 2019 г. на  Европейското индивидуално училищно първенство по шахмат в Мамая, Румъния, а другата е 16-годишната Анастасия Балабан от Клуб по самбо и джудо „Илинден - София“, която стана вицешампион на Европейското първенство по джудо за кадети във Варшава, Полша.

Още един – пети плакет беше връчен на сцената на празника от Йорданка Христова, която, като потомък на първите заселници на територията на района беше специален гост–изпълнител. Любимката на българската публика връчи плакета от името на НЧ „Гоце Делчев – 1927“ на един от доайените на българския джаз от далечната 1960 г. - бележитият музикант Зоран Ранчев, също жител на район „Илинден“.

Празничната програма беше брилянтно изготвена от г-жа Евгения Гешева - председател на НЧ „Гоце Делчев – 1927“, а за доброто настроение на жители и гости на района се погрижиха двамата изключителни водещи Евгени Боянов и Александър Александров – Алекс.

В концерта взе участие и примата на Националната опера и балет оперната певица Силвана Пръвчева, която омая публиката с прекрасните си изпълнения на италиански кансонети, а фолклорната линия беше поета от ансамбъл „Зорница“, които нагорещиха страстите на публиката със своята хореография и сценично присъствие.

И на финала, за най-веселата част от празника се погрижи Александър Александров – Алекс със своите изпълнения на любими народни песни, които поведоха събралото се множество на кръшни хора и превърнаха празника във всеобщо народно веселие.

Повече снимки можете да разгледате тук!