Илинден
| Последно обновяване на

Младата ни шахматна гордост Петя Караиванова стана шампионка на Европа за 2019 г.

Публикувана на: 05/07/2019 в 04:38:59 PM


От 31 май до 09 юни 2019 г. в Мамая, Румъния се проведе Европейското индивидуално училищно първенство по шахмат за деца във възрастови категории до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години. Да представляват България на това първенство бяха изпратени от Министерството на образованието и науката българските шампиони от Държавните индивидуални училищни първенства по шахмат. Сред тях беше и изявената шахматистка от Клуба по шахмат към НЧ „Гоце Делчев - 1927” в Район Илинден - Петя Караиванова - десеткратната Шампионка на България, Шампионка на Европейския съюз от 2015 г. и 2 пъти бронзов медалист от Европейски състезания.

Петя Караиванова игра решително и безкомпромисно, и заслужено спечели златен медал на Европейското ученическо първенство по шахмат. Така, нашата гордост Петя Караиванова стана шампионката на Европа за 2019 г. в категорията момичета до 13 години. В нейна чест, по изрично настояване на президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили, звуча в залата Българския химн. Със спечелването на първото място Петя завоюва международна шахматна титла WFM (ФИДЕ - майстор за жени) и повиши личния си ФИДЕ-рейтинг със 104 пункта.

Резултатът от дългогодишната и упорита работа на младата ни шахматна надежда Петя бе уважен от Министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който я награди за голямото постижение с почетен медал на Министерството на младежта и спорта.

Зачетена беше и изпълнената с търпение и последователна методична работа на нейния треньор и майка г-жа Боряна Строкова, която получи почетен медал от г-н Кралев за принос към развитието на спорта в България.

На Петя Караиванова ѝ предстоят много нови шахматни състезания от все по-голяма величина, като на преден план са нейните участия в отборното Европейско първенство по шахмат в Чехия и Европейското индивидуално първенство за младежи от 8 до18 години в Словакия, а ние остава да пожелаем здраве на Петя и нейната майка и треньор и да й стискаме палци за много нови спортни триумфи на шахматната дъска.

Повече снимки можете да разгледате тук!