Илинден
| Последно обновяване на

Работна среща, иницирана от Кмета на района с представители на етажни собствености, посветена на енергийно обновяване на жилищните сгради

Публикувана на: 08/05/2019 в 09:56:27 AM


„Търсят се варианти за енергийно обновяване на 24 жилищни сгради в ж.к. „Захарна фабрика.“ - с тези думи господин Иван Божилов, кмет на район „Илинден“  откри организираната по негова инициатива среща с домоуправители и представители на етажните собствености от района, която се състоя на 8 май т.г. вечерта в актовата зала на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд”.

В работната среща, посветена на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради участваха главният архитект на София арх. Здравко Здравков, народните представители г-жа Анна Александрова и г-н Христо Гаджев, председателят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет г-жа Таня Георгиева, кметът на район „Нови Искър“ г-жа Даниела Райчева, зам.-кметът на район „Илинден“ г-жа Галя Минчева и др.

По време на срещата арх. Здравков разясни на присъстващите над 50 представители на етажни собствености въпроси, свързани с паспортизацията на жилищните сгради и заяви, че мерките по енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради водят до отлична жилищна оценка и съхраняваща сградите функция.

От своя страна пък г-жа Георгиева обясни, че заедно с въвеждането на мерките за енергийна ефектиност на сградите, се цели и допълнително обновяване на междублоковите пространства. Освен това, тя допълни, че с активното съдействие на кмета на район „Илинден“ тази година се търси финансиране и за пълно обновяване  на 5 спортни площадки, разположени на територията на района.

По време на срещата бяха засегнати и въпроси, свързани с въвеждане на еднопосочно движение по някои от кварталните улиците, което стои на дневен ред пред кмета на район „Илинден“, главния архитект на София и представители на КАТ София и в най-скоро време трябва да бъде решено.

Домоуправителите и представителите на етажни собствености изказаха своето задоволство от ефективната комуникация с Районна администрация „Илинден“, като подчертаха заслугите на Администрацията и Столична община, както за реализация на дейностите по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, така и за благоустройството и естетизацията на района, тъй които след санирането блоковете придобиват съвсем нов и приветлив облик.

Повече снимки можете да разгледате тук!