Илинден
| Последно обновяване на

Тържествена панихида пред Войнишкия паметник в парк „Св. Троица" се проведе в навечерието на 6 май

Публикувана на: 03/05/2019 в 04:11:02 PM


Кметът на район „Илинден“ г-н Иван Божилов за поредна година почете тържествената панахида в парк „Света Троица“, традиционно провеждана в навечерието на 6 май – Деня на храбростта и Българската армия пред Паметната плоча на загиналите за свободата на България във войните от 1885 до 1945 г.

Събитието, организирано в памет геройски загиналите български войници от г-н Трифон Павлов, председател на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” и секретар на НЧ „Епископ Йосип Щросмайер – 2009”, в партньорство с учениците от 3. СУ „Марин Дринов“, събра днес в парка много граждани и представители на различни организации, сред които: г-жа Мария Тодорова - зам.-кметът на район „Илинден“; мл. лейтенант о.з. инж. Петър Велчев - председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите; г-жа Ценцерушка Андреева - секретар на НЧ „Г.С. Раковски - 1925" и др.

Войнишкият паметникът в парк „Света Троица" е възстановен през 2002 г. и представлява бетонна отливка, облицована с мраморни плочи и надписи, които гласят: „Велик е нашият войник!“; „Българийо, за тебе те умряха!“ и „Вечна Ви памет, герои!“. Паметникът е обновяван на няколко пъти от г-н Трифон Павлов в качеството му на секретар на  НЧ „Епископ Йосип Щросмайер – 2009”, а понастоящем е осиновен от 3. СУ „Марин Дринов“, чиито ученици полагат грижи за регулярното му почистване.

Тържествената панихида на днешния ден завърши с  поднасяне на венци и цветя след кратко обръщение на г-н Божилов към събралото се множество и пожеланието да помним жестокостите и жертвите на войната и да браним като най-висша скъпоценност мира, в който имаме щастието да живеем, за да няма никога повече военно насилие, агресия и ожесточени конфликти.

Повече снимки можете да разгледате тук!