Илинден
| Последно обновяване на

Важно съобщение във връзка със зачестили случаи на болни от морбили!!!

Публикувана на: 28/02/2019 в 11:59:58 AM


В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И СЪГРАЖДАНИ,

Обръщам се към всички вас и най-вече към родителите на деца от 13-месечна до 18-годишна възраст във връзка с зачестилите случаи на регистрирани болни от морбили.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, като източник на заразата е само човекът. Заразяването става при близък и директен контакт, най-вече в затворени помещения. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата, белодробната или централната нервна система.

Единствената превенция на морбили е имунизацията и затова, по разпореждане на Министерство на здравеопазването, всички регионални здравни инспекции в страната чрез общопрактикуващите лекари издирват всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема за незабавно ваксиниране.

В тази връзка, по инициатива на Столична община, в общинските многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ и Пета МБАЛ от 21 февруари т.г. са отворени кабинети за безплатно поставяне на ваксини срещу морбили.

С цел ограничаване на разпространението на заболяването дирекция „Здравеопазване“ при Столична община е информирала директорите на детските заведения и медицинските специалисти в училищните здравни кабинети за необходимостта от строг санитарно-хигиенен контрол, стриктно спазване на противоепидемичен и дезинфекционен режим и повишено внимание към деца със съмнение за морбили.

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И СЪГРАЖДАНИ,

С оглед на опазване на вашето здраве и това на вашите деца, както и за ограничаване на разпространението на морбили, ви умолявам при установяване на пропуск в имунизационния статус незабавно да се обърнете към общопрактикуващ лекар за поставяне на ваксина срещу морбили!ИВАН БОЖИЛОВ

Кмет на район „Илинден“