Илинден
| Последно обновяване на

Новини


На Бабинден в НЧ „Г. С. Раковски – 1925” бе открита и изложба на г-жа Галя Минчева - зам.-кмет на район „Илинден“

Публикувана на: 23/01/2019 в 02:30:49 PM


На 21 януари т. г. НЧ „Г. С. Раковски – 1925” събра читалищни дейци и привърженици на изконните български традиции и култура, за да почетат заедно един от най-тачените народни празници – Бабинден и откриването на изложба живопис на г-жа Галя Минчева - заместник-кмет на район „Илинден“.

Поредната живописна изложба на г-жа Минчева, известна със своята страст към изкуството, показа за сетен път, че самородният художествен талант и творческото вдъхновение могат да се развиват и да вървят ръка за ръка със сериозните и отговорни професионални ангажименти на деловия заместник-кмет.

Специално участие в програмата на празника взе и секретарят на район „Илинден“ г-жа Лилия Тиркова, която се включи в ритуалното къпане на бебето и даруването на бабата, типично за обредния обичай на Бабинден.

Сред официалните гости на празника присъстваха още арх. Борис Костадинов - гл. архитект на район „Илинден“, г-жа Анжела Лозанова - началник на отдел „Образование и култура“ и други служители от администрацията.

Празничната програма бе водена от секретаря на читалището – г-жа Ценцерушка Андреева, която отправи и личен поздрав към гостите, като прочете някои от своите прекрасни стихотворения. Свои стихове прочете и г-жа Галина Тодорова – ръководител на школата по английски език при читалището.

Тържеството продължи с кулинарен конкурс за домашно приготвени сладкиши, питки, баници и други вкусотии, и по стар български обичай приключи с гощавка и много празнично настроение, за което допринесоха и изпълненията на вокално-инструментална група „Незабрава“ от читалището.

Повече снимки можете да разгледате тук