Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Ремонтните дейности на старата сграда на 43. ОУ „Хр. Смирненски“, по-известна като „бившето Военно окръжие“ вървят по план

Публикувана на: 09/01/2019 в 03:54:21 PM


„Ремонтните дейности на старата сграда на 43. ОУ „Хр. Смирненски“, по-известна като „бившето Военно окръжие“, вървят по план.“ – сподели г-н Иван Божилов – кмет на район „Илинден“.

Реконсткрукцията на старата сграда на 43. ОУ „Христо Смирненски“ на булевард  „Сливница“, започна официално по проект с подписването на договора от 28.06.2018 г., с който се осигури финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане, ремонт и реконструкция на общо 26 училища и детски градини, разположени на територията на Столична община.

Сградата на бившето военно окръжие не е в списъка на паметниците на културата, но тя е интересна от архитектурна гледна точка и има изключително важна историческа стойност за район „Илинден“, тъй като е построена преди 110 години с дарения от първите преселници на територията на района – македонските българи - бежанци от опожарените територии след Илинденско-Преображенското въстание през далечната 1903 г., чиято най-съкровена цел е била да създадат свое училище. Така са положени основите на днешното 43. ОУ „Христо Смирненски”, което някога се е казвало „Трайчо Китанчев“.

По време на реконструкцията, която трябва да приключи до началото на следващата учебна година, сградата ще бъде възстановена максимално в автентичния си вид, с акцент енергийна ефективност, и след това ще бъде предоставена отново на 43. ОУ - като нов корпус за обучение на ученици от I до IV клас с 6 класни стаи, 2 художествени ателиета, учителска стая, библиотека, сервизни помещения и нова столова за хранене за 72 деца. Ще бъде изграден и асансьор за достъпна среда.

Сградата на бившето Военно окръжие има културна и историческа стойност не само за район „Илинден“, но и за цялата ни столица, тъй като е една от малкото запазени постройки след Втората световна война, които дават облика на София - наред с Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Народното събрание, Централната баня, Халите, Синодалната палата. За разлика от тях обаче местоположението на новопостроеното начално училище е било периферно – в северозападния край на града, в квартала на бежанците, които са били бедни, но родолюбиви българи, осъзнали силата на образованието за своето развитие и просперитета на България.

Снимки от инспекцията на г-жа Йорданка Фандъкова и г-н Иван Божилов на ремонтните дейности можете да разгледате тук!