Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и кметът на район „Илинден“ г-н Иван Божилов инспектираха реконструкцията на старата сграда на 43. ОУ

Публикувана на: 23/11/2018 в 02:02:11 PM


Днес преди обед кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и кметът на район „Илинден“ г-н Иван Божилов направиха оглед на старата сграда на 43. ОУ „Христо Смирненски“ на булевард  „Сливница“, по-известна като „бившето Военно окръжие“, която в момента се реконструира по Плана за Интегрирано градско възстановяване и развитие на София и Проекта за изграждане и основен ремонт на общо 26 общински училища и детски градини по Оперативна програма „Региони в растеж“.

По време на инспекцията присъстваха, освен представител на проектантската фирма „Тилев Архитекти“, още и Таня Георгиева – общински съветник, Ирина Савина – зам.-кмет на Столична община по направление „Инвестиции и строителство“, зам.-кметовете на район „Илинден“ Галя Минчева и Мария Тодорова, директорът на 43. ОУ Сергей Богачев и др.

Сградата на бившето военно окръжие не е в списъка на паметниците на културата, но тя е интересна от архитектурна гледна точка и има изключително важна историческа стойност за район „Илинден“, тъй като е построена преди 110 години с дарения от първите преселници на територията на района – македонските българи - бежанци от опожарените територии след Илинденско-Преображенското въстание през далечната 1903 г., чиято най-съкровена цел е била да създадат свое училище. Така са положени основите на днешното 43. ОУ „Христо Смирненски”, което се е казвало „Трайчо Китанчев".

По време на реконструкцията, която трябва да приключи до началото на следващата учебна година, сградата ще бъде възстановена максимално в автентичния си вид, с акцент енергийна ефективност, и след това ще бъде предоставена отново на 43. ОУ - като нов корпус за обучение на ученици от I до IV клас с 6 класни стаи, 2 художествени ателиета, учителска стая, библиотека, сервизни помещения и нова столова за хранене за 72 деца. Ще бъде изграден и асансьор за достъпна среда.

Сградата на бившето Военно окръжие има културна и историческа стойност не само за район „Илинден“, но и за цялата ни столица, тъй като е една от малкото запазени постройки след Втората световна война, които дават облика на София - наред с Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Народното събрание, Централната баня, Халите, Синодалната палата. За разлика от тях обаче местоположението на новопостроеното начално училище е било периферно – в северозападния край на града, в квартала на бежанците, които са били бедни, но родолюбиви българи, осъзнали силата на образованието за своето развитие и просперитета на България.

Повече снимки можете да разгледате тук!