Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Завърши IV Международен турнир по джудо ILINDEN-SOFIA OPEN

Публикувана на: 06/11/2018 в 01:05:24 PM


На 3 ноември 2018 г. в зала „Универсиада“  се проведе Четвъртият международен турнир по джудо, организиран от Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден-София“ със съдействието на Район „Илинден“ и Столична община.

В него се включиха 730 участници от 63 клуба от 14 страни с традиционно силни състезатели в този спорт – Македония, Хърватия, Румъния, Сърбия, Албания, Кипър,  Босна и Херцеговина, Украйна, Чехия, Гърция, Израел, Молдова, Словакия, Испания и България.

Срещите в 5 възрастови групи и 11 теглови категории преминаха при оспорвано съперничество, но в изключително спортсменски дух и при отлична организация, създадена от основния организатор СК по самбо и джудо „Илинден-София“, както и благодарение на добрите условия в зала „Универсиада“.

Българските състезатели завоюваха общо 280 медала - златни, сребърни и   бронзови, а СК по самбо и джудо „Илинден-София“ завоюва първо място в комплексното класиране на отборите.

От гостуващите отбори най-добре се представиха участниците от Румъния и Спортен клуб по джудо – гр. Хасково.

Наградният фонд бе осигурен от Столична община по Програма за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта, като проект „Четвърти международен турнир  по джудо“ се реализира в подкрепа на инициативата  „София – Европейска столица на спорта - 2018 г.“.

Залата се оказа малка да приеме всички желаещи да наблюдават турнира, а това потвърди за сетен път популярността на този спорт у нас. Затвърди се и убеждението, че турнирът трябва да остане ежегоден като разшири кръга от участници с клубове и школи от повече страни от Европа и Азия.

СК по самбо и джудо „Илинден-София“ и Район „Илинден“ изказват благодарност на фирмите – дарители, на  Дирекция „Сигурност“ при Столична община, на ръководството на зала „Универсиада“, които допринесоха за успешното провеждане на турнира.

На свой ред, организаторите получиха поздравителен адрес за чудесната инициатива и поредната отлична реализация турнира от г-н Красен Кралев – министър на младежта и спорта.

Четвъртият международен турнир по джудо си изпълни поставените основни цели, като постигна следните резултати:

-  събра в една спортна зала много изявени състезатели по джудо от България и от 14 други страни;

-  привлече вниманието и интереса на обществеността към спорта джудо;

- показа високото спортно-техническо ниво на подготовка на българските състезатели;

- българските джудисти завоюваха много призови класирания;

-  участието на много млади състезатели стана за тях морална награда и стимул  да продължат да се занимават с този спорт;

- укрепиха се професионалните контакти на основния организатор Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден- София“ с много школи и клубове от страната и чужбина;

- укрепиха се  връзките на СК по самбо и джудо с общинските администрации на района и на Столична община, като предпоставка за разширяване и обогатяване на съвместната им бъдеща дейност.

- обогати се с още едно значимо събитие календара на Столична община със спортни прояви, свързани с утвърждаването  на София като Европейска столица на спорта;

- утвърди се мнението сред участниците, че турнирът трябва да остане ежегоден и да разшири участието на спортисти от още клубове и школи от страната и от чужбина.

Повече снимки можете да разгледате тук!