Илинден
| Последно обновяване на

Кметът на район „Илинден“ г-н Иван Божилов официално откри блок 11 в ж.к. „Гевгелийски“ - саниран по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Публикувана на: 04/09/2018 в 12:36:32 PM


Район „Илинден“ е сред първите участници в  пилотния проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“, реализиран с подкрепата на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/. По този проект бяха обновени две сгради в ж. к. „Захарна фабрика“.

Добрите практики и натрупаният опит бяха пренесени и в следващия проект -  „Енергийно обновяване на българските домове“, който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. – по този проект бяха обновени 7 жилищни сгради.

По настоящата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е получено финансиране за три сгради в района, сред които е бл. 11 в ж.к. „Гевгелийски“, при който строително – ремонтните дейности са приключили и на 1 септември т.г. той беше официално открит от кмета на район „Илинден“ г-н Иван Божилов, в присъствието на зам.-кмета г-жа Галя Минчева, на членовете на Етажната собственост, представители на строителните фирми, извършили ремонтните дейности, представители на районната администрация и жители на квартала.

Блок 11 е бил построен през 70-те години на миналия век по системата „Едроплощен кофраж“. Той се състои от една секция с един вход. Блокът представлява високо застрояване - сутерен, 16 жилищни етажа и тавански етаж. На всеки етаж има по 5 апартамента, или общо 80 апартамента. Застроената площ на блока е  473,74 кв. м, а разгънатата застроена площ със сутерена е 8404,68 кв. м.

Срокът за проектиране по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше 60 календарни дни, а за изпълнение - 185 календарни дни след издаването на Разрешение за строеж.

Реализацията на този мащабен проект приключи в предвидените срокове, а на официалното откриване на блока г-н Божилов връчи на Домоуправителя Удостоверение за въвеждане в експлоатация, като пожела на живущите в блока здраве и добруване, и да продължават да се грижат като добри стопани, каквито доказаха, че са, за своя блок и пространството около него.

Повече снимки можете да разгледате тук!