Илинден
| Последно обновяване на

Петя Караиванова отново с медал - този път от 16-тото Европейско първенство по шахмат

Публикувана на: 28/08/2018 в 12:26:27 PM


16-тото Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за юноши и девойки се проведе от 6 до 15 Август 2018г. в хотел Длохе Стране в местността Коути над Десноу - Чехия. В шампионата взеха участие 102 деца от 11 държави, членки на Европейския съюз, разделени в 4 групи: до 8, до 10, до 12 и до 14 годишна възраст. Момчетата и момичетата играха заедно, но накрая бяха класирани поотделно.

В категорията до 12 години представителка за България беше 11 годишната Петя Караиванова – троен държавен шампион за 2018 г. в тази възрастова група. Петя Караиванова е дългогодишен състезател от кръжока по шахмат при НЧ „Гоце Делчев - 1927” в район „Илинден“, с ръководител Боряна Строкова – квалифициран треньор и съдия по шахмат.

Нашата състезателка се представи достойно и успя да се пребори за третото място при момичетата до 12 години, макар и по-малка в групата си. Освен това, за играта си с чеха Jachym Handlovsky, Петя получи и специална награда за най-добра партия сред 12-годишните. Това е поредния ѝ голям успех на международната шахматна сцена.

Въпреки, че е само на 11 години, малката Петя вече има завидна шахматна кариера и завоювани два бронзови медала и един златен от Европейски първенства и девето място от Световно първенство, а у нас е затвърдила лидерски позиции като деветкратен „Шампион на България” и призьор от множество турнири.

Високото ниво на своята подготовка Петя поддържа чрез ежедневни тренировки със своята треньорка – Боряна Строкова, консултации с IМ Сашо Николов, системна и упорита самостоятелна работа. Международното й участие и този път беше реализирано благодарение на частни спонсорства.

Повече снимки можете да разгледате тук