Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Район „Илинден“ отпразнува 30 години от своето създаване

Публикувана на: 23/07/2018 в 04:30:30 PM


На 20 юли 2018 г. за поредна година жители и гости на район „Илинден“ се събраха в парк „Света Троица“, за да отбележат заедно празника на района, който тази година ознаменува 30 години от неговото създаване и 115 години от Илинденско-Преображенското въстание.

С кървавите събития от далечната 1903 година се свързват първите заселници на територията на района - бежанци от опожарените по време на въстанието македонски градове Прилеп, Щип, Кукуш и др. В памет на геройски загиналите във въстанието беше отслужена тържествена литургия пред паметника на Илинденци, на която като официални гости присъстваха г-н Юлиян Ангелов – народен представител и секретар на парламентарната група на Обединени патриоти, г г-жа Анна Александрова  – народен представител от политическа партия ГЕРБ, г-н Иван Божилов – кмет на район „Илинден“, г-жа Даниела Райчева – кмет на район „Нови Искър“, г-н Милко Младенов – кмет на район „Люлин“, г-жа Мария Тодорова и г-жа Галя Минчева – зам.-кметове на район „Илинден“ и др.

Като домакин на празника, г-н Божилов откри празничната програма с приветствие към граждани и гости на района. Поздравления към събралото се множество от сцената отправиха и г-н Юлиян Ангелов и г-жа Анна Александрова.

В хармония с родолюбивия и признателен илинденски дух, по инициатива на г-жа Евгения Гешева – председател на НЧ Гоце Делчев – 1927“, г-н Божилов връчи плакет на една достойна личност – жител на района, посветила живота си на културата – доайенът на българската поп и джаз музика Мими Николова, която наскоро отбеляза своя 80 годишен юбилей и 50 години на сцената.

Развлекателната част на празника започна с детска програма с участието на любимеца на всички малки и пораснали вече деца - композитора Хайгашод Агасян.

В богатата музикално-развлекателна програма водещ и изпълнител беше младата певица с обещаващо бъдеще, солистка на група „Айскрийм“, Мартина Иванова. В програмата  взеха още участие: народната певица Теди Еротеева, вокален дует Димитър и Христо – лауреати на „Гласът на България“, танцов състав „Анима“ от гр. Костинброд, любимците на българската публика от група Тоника и жители на район „Илинден“ - Милица и Асен, и др. Специални гости на празника бяха младите испански хористи от катедралния хор при прочутата катедрала – символ на Барселона - „Съграда Фамилия“, които грабнаха сърцата на зрителите със своите прочувствени изпълнения и сценично присъствие.

Развлекателната част на празника приключи късно вечерта с всеобща веселба и кръшно хоро, но тържествата по случай 115 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание продължиха и на следващия ден, когато пред паметника на Илинденци ВМРО организираха възпоменателен тържествен ритуал с участието на танцьори от ансамбъл „Гоце Делчев“.

Повече снимки можете да разгледате тук