Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Стоянка Мутафова гостува на жителите от район „Илинден“

Публикувана на: 06/06/2018 в 03:07:15 PM


Тазгодишния си Летен културен календар Районна администрация „Илинден“ ознаменува с едно уникално събитие – колосално по своето значение и принос в популяризирането на най-големите български културни достижения и развитието на културата на районно и общинско ниво.

На 4 юни т.г. в НЧ „Г. С. Раковски – 1925“ под патронажа на кмета на район „Илинден“ Иван Божилов беше поднесена като подарък за жители и гости на района незабравима среща с една от най-ярките звезди на небосклона на българския театър и кино, гигант по своите артистични изяви, вечно младата и несломима по дух Стоянка Мутафова.

Крайъгълен камък на творческата вечер беше биографичната книга за Стоянка Мутафова „Добър вечер, Столетие мое!“, чиито автор е Мария Грубешлиева – дъщеря на голямата ни актриса и официален гост на срещата.

Книгата излиза от печат и е представена пред журналисти за първи път на 1 ноември 2017 г. по повод Деня на народните будители, а официалната й премиера пред публика е на 5 ноември същата година в Сатиричния театър.

„Добър вечер, Столетие мое!“ излиза за трети път от тираж и е бестселър - най-продаваната книга в момента от български автор. Тя представлява своеообразна галерия на цяло едно столетие от българската културна реалност с фокус върху Стоянка Мутафова и, както казва актьорът Любомир Нейков - това е един портрет, който ще вдъхновява поколения наред.

По време на тържественото откриване на събитието в НЧ „Г. С. Раковски – 1925“ любимката на не едно поколение българи бе посрещната на сцената с много любов и дългите аплаузи. Сърдечен поздравителен адрес от името на кмета на район „Илинден“ и почетен знак под формата на ваза бяха официално връчени на голямата ни актриса от заместник-кмета на района Мария Тодорова, а заместник-кмет Галя Минчева поднесе красиви букети с цветя.

Организаторът и водещ на вечерта Евгени Боянов нажежи емоциите на публиката, преизпълнила салона на Читалището с любопитни подробности от книгата, а домакинът на събитието и секретар на НЧ „Г. С. Раковски - 1925“ Ценцерушка Андреева приятно изненада г-жа Мутафова и г-жа Грубешлиева с топло приветствие, като им връчи своя стихосбирка за спомен и кошница със сладкиши.

След неусетно изтеклите 2 часа в задушевен разговор със скъпите гостенки, преминал през всички нюанси на настроенията – от шеговит и леко пиперлив до тъжен и носталгичен, хората от публиката, закупили си безценната книга, се наредиха на дълга опашка и търпеливо изчакаха своя ред за автограф и снимка с любимата си актриса Стоянка Мутафова и авторът на книгата Мария Грубешлиева.

Вечерта приключи доста по-късно от предвиденото по сценарий с дълги и топли прегръдки, които не бяха за сбогом, ами за нови срещи и в знак на любов и преклонение пред огромния талант, вечно търсещ дух и жизненост на Стоянка Мутафова, оставили трайни следи в развитието на българския театър и кино и формирали културните ценности на не едно поколение българи.

Повече снимки от събитието можете да разгледате тук