Илинден
| Последно обновяване на

В НЧ „ Г.С. Раковски – 1925“ се проведе Ден на толерантността в район „Илинден“

Публикувана на: 17/11/2017 в 03:22:50 PM


По инициатива на господин Иван Божилов – кмет на район „Илинден“, за четвърта поредна година в района бе отбелязан Международния ден на толерантността.

Събитието, организирано като превенция на агресията и насилието в училище, тази година премина в партньорство между районна администрация „Илинден“, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, представители на районни училища и НЧ „Г. С. Раковски – 1925“ - домакин, инициатор на дейностите и организатор на тазгодишния Ден на толерантността.

Във връзка с това на 16 ноември т.г. в актовата зала на НЧ „Г. С. Раковски – 1925“ ученици от района взеха участие в беседа, посветена на емоционалната интелигентност и възпитанието на умения като самоконтрол, усърдие и настойчивост. Важността на емоционалната интелигентност и връзката между чувство, характер и морални инстинкти бяха представени на децата на разбираем за тях език чрез способите на литературата, художественото творчеството и изкуството.

В този ред на мисли, децата се срещнаха с българската авторка на произведения за деца и възрастни, текстописец и романист Катерина Кирянова, която ги плени със своето богато на емоции и изразни средства творчество.

Специален гост на събитието беше Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет и внучка на любимия на всички деца Ран Босилек, по чиито произведения ученици от 43. ОУ, заедно със своята учителка по изобразително изкуство Лили Чорбаджийска,  подготвиха и експонираха уникална изложба на детски рисунки.

Крайъгълен камък на събитието беше изненадата, поднесена от секретаря на НЧ „Г.С. Раковски - 1925“ Ценцерушка Андреева, която освен, че поздрави всички присъстващи със своите прочувствени стихове, отличи с грамота и с подарък от Читалището (авторска книга на Катерина Кирянова) всеки един от малките художници от 43. ОУ.

Сред официалните гости на събитието присъстваха Мария Тодорова – зам.-кмет на район „Илинден“ и други представители на районната администрация, Сергей Богачев – директор на 43. ОУ „Хр. Смирненски“, ученици и учители от 3. СОУ „Марин Дринов“ и други любители на литературата и изкуството в различните му проявления.

Организираната среща предостави възможност на децата да се запознаят от първо лице с богатството от вродени емоции и чувствата като двигатели на човешката дейност и взаимоотношения. Чрез творчеството децата успяха да почувстват как контролирането на емоционалните импулси и насочването им в правилната посока влияе върху каляването на волята и характера на човека, а те – върху неговото развитие и  успех като индивид.

Повече снимки можете да разгледате тук!