Илинден
| Последно обновяване на

Завърши Трети международен турнир по джудо ILINDEN OPEN

Публикувана на: 14/11/2017 в 04:28:23 PM


На 11 ноември 2017 г.  в спортна зала „София“ – Борисова градина, се проведе Трети международен турнир по джудо, организиран от Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден-София“, със съдействието на Район „Илинден“, като проект, финансиран от  Столична община по Програма за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта и реализиран в подкрепа на инициативата  „София – Европейска столица на спорта - 2018 година“.

В него взеха участие 806 състезатели от 72 клуба от 20 страни с традиционно силни състезатели в този спорт – Македония, Хърватия, Румъния, Сърбия, Албания, Белгия, Кипър, Косово, Босна и Херцеговина, Украина, Полша, Чехия, Гърция, Израел, Казахстан, Молдова, Словакия, Испания и България.

Срещите в 6 възрастови групи и 11 теглови категории преминаха при оспорвано съперничество, но в изключително спортсменски дух и при отлична организация, създадена от Васил Вътов - дългогодишен председател и треньор на Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден-София“.

Българските  състезатели завоюваха общо 306 медала, сред които:  64 златни, 72 сребърни и 170 бронзови.

От гостуващите отбори най-добре се представиха участниците от Казахсатн, Молдова и  Украина.

Залата се оказа малка да приеме всички желаещи да наблюдават турнира. Това потвърди популярността на този спорт у нас и затвърди убеждението, че турнирът трябва да остане ежегоден, като разшири кръга от участници –  клубове и школи от различни страни от Европа и Азия.

Третият международен турнир по джудо изпълни основните си цели, като постигна следните резултати:

-  събра в една спортна зала много изявени състезатели по джудо от България и от 19 други страни;

-  привлече вниманието и интереса на обществеността към спорта джудо;

- показа високото спортно-техническо ниво на подготовка на българските състезатели;

- завоюваха се много призови класирания от българските джудисти;

-  участието на много млади състезатели стана за тях морална награда и стимул  да продължат да се занимават с този спорт;

- укрепиха се професионалните контакти на основния организатор Спортен клуб по самбо и джудо «Илинден- София» с много школи и клубове от страната и чужбина;

- укрепиха се  връзките на СК по самбо и джудо с общинските администрации - на района и на Столична община - основна предпоставка за разширяване и обогатяване на съвместната дейност;

- обогати се с още едно значимо събитие календарът на Столична община със спортни прояви, свързани с утвърждаването на София като европейска столица на спорта;

- утвърди се мнението сред участниците, че турнирът трябва да остане ежегоден и да разшири участието на спортисти от още клубове и школи от страната и от чужбина.

Спортен клуб по самбо и джудо «Илинден-София» и Район «Илинден»  изказват благодарност на фирмите – дарители, на  Дирекция „Сигурност“ при Столична община, на ръководството на зала „София“ и Националната спортна база, които допринесоха за добрата организация и провеждане на турнира.

Повече снимки можете да разгледате тук!