Илинден
| Последно обновяване на

Премахване на незаконни постройки в кв. „Захарна фабрика“

Публикувана на: 22/08/2017 в 04:16:38 PM


Днес кметът на район „Илинден“ г-н Иван Божилов започна премахване на незаконните сгради и постройки, представляващи т.н. „ромската махала“ в ж.к. „Захарна фабрика“.

Ромската махала е създадена преди повече от 20 години от незаконно заселили се роми по брега на река Суходолска в ж. к. „Захарна фабрика“, които по неофициални данни наброяват повече от 1000 души.

Разположена върху нереализирана улица по регулация – общинска собственост, част от общински имот, сервитут на река Суходолска и част от частен имот, в ромската махала има 143 броя незаконни строежи –  паянтови, нехигиенични и опасни за живеене. До тях не е възможно да се осигури достъп на автомобили – на полицията, на „Бърза помощ“, на чистотата. Питейна вода се осигурява от една единствена дворна чешма, а канализационна мрежа въобще липсва.

Към настоящия момент са премахнати 20 от незаконните постройки, като г-н Божилов благодари за съдействието на органите на реда, на Дирекция „Социални дейности“ на Столична община, на Агенция за социално подпомагане при Министерство на труда и социалната политика, както и на всички останали институции, подкрепили инициативата, като твърдо заяви своето намерение да бъдат премахнати всичките 143 паянтови сгради, опасни за живеещите в тях.

Повече снимки можете да разгледате тук