Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Илинден събра отново жители и гости на район „Илинден“ на голям празник в парк „Света Троица“

Публикувана на: 21/07/2017 в 01:59:54 PM


На 20 юли 2017 г. за поредна година жители и гости на район „Илинден“ се събраха в парк „Света Троица“, за да отбележат заедно празника на района - Илинден, чието име е посветено на Илинденско-Преображенското въстание и кървавите събития от далечната 1903 година и се свързва с бежанците от опожарените тогава македонски градове Прилеп, Щип, Кукуш и др., които са първите заселници на територията на район „Илинден“.

В памет на геройски загиналите във въстанието беше отслужена тържествена литургия пред паметника на Илинденци, на която като официални гости присъстваха г-н Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър на отбраната, г-жа Снежана Дукова – народен представител от политическа партия ГЕРБ, г-н Иван Божилов – кмет на район „Илинден“, г-жа Даниела Райчева – кмет на район „Нови Искър“, г-жа Мария Тодорова и г-жа Галя Минчева – зам.-кметове на район „Илинден“ и др.

Като домакин на празника, г-н Божилов откри празничната програма, като приветства жителите на района с пожеланието да бъдат толерантни едни към други и сплотени, за да могат ефективно да работят за развитие и просперитет, както на района, така и на нашата столица. Поздравления към събралото се множество от сцената отправи и г-жа Дукова, а г-н Каракачанов поднесе паметно слово за историческите събития по времето на Илинденско-Преображенското въстание.

В богатата музикална програма взеха участие: любимката на илинденската публика поп певицата Джина Иванова и нейната дъщеря Мартина Иванова – млада певица с обещаващо бъдеще, солистка на група „Айскрийм“; легендарните „Трамвай №5“; поп певицата Валентина Александрова, солистка на бенда на „Шоу на канала“; Ансамбъл „Гоце Делчев“; Фолклорна формация „Анима“; Виолета Петкова – народна певица и други.

След продължилата почти 3 часа музикално-развлекателна програма жители и гости на района бяха пренесени във времето назад чрез кино-прожекцията, организирана от ВМРО на филма „Лъвский: европеец в българско“ - режисьор Искрен Красимиров, в главната роля - Симеон Владов, чиито революционни идеи събудиха размисъл у зрителите и ги оставиха да си тръгнат с патриотичен дух и с приповдигнато национално самосъзнание.

Повече снимки можете да разгледате тук