Илинден
| Последно обновяване на

Покана - 85 годишен юбилей на НЧ „Роден край - 1931"

Публикувана на: 17/10/2016 в 11:41:50 AM


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

С радост се обръщаме към Вас за да Ви приканим да се присъедините към честванията на 85 годишнината на Народно читалище „Роден край-1931” – в края на месец октомври.

Едно от най-старите читалища в София е създадено през далечната 1931 година от преселници от Егейска Македония, потърсили подслон и дом за своите деца на територията на район „Илинден“. Със свои средства родолюбивите българи слагат началото на библиотека и читалищна дейност, като читалището отваря врати с китаро-мандолинен оркестър, театрална група, детски хор и акордеонен оркестър.

От създаването си до наши дни читалището активно работи за всички жители на квартал „Гевгелийски” и близките „Западен парк, „Света Троица”, „Красна поляна”, „Илинден”. Днес школите, курсовете, ателиетата, библиотеката и концертните събития се посещават от ценители от цяла София.

На своя 85-годишен юбилей екипът на читалището с удовлетворение може да сподели, че успешно изпълнява мисията и целите му – да съхранява и популяризира народните традиции и да задоволява културните, образователни, социални и информационни потребности на жителите на района от всички възрасти.

Едновременно с това, през последните 15 години читалището е спечелило и работило по разнообразни проекти, финансирани от  европейски и национални програми, насочени към достъп до култура и информация на различни целеви групи – детска, младежка, деца и възрастни в неравностойно положение и със специални потребности.

Отбелязването на 85-годишния юбилей на читалището ще протече успоредно с честването на 160 години общонародно читалищно дело в България и ще се състои в:

1.Празничен концерт с участие на школите и приятели на читалището - на 27 октомври 2016 г. в салона на читалище „Аура”

2.Самостоятелна изложба на школите по изобразително изкуство и керамика – на 28 октомври 2016 г. в Детския отдел на Столична библиотека

3. Изложба на школите по изобразително изкуство и керамика в читалището – през месец ноември.