Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Цветно лято в парк „Св. Троица" чрез арт инсталация „Тетрис"

Публикувана на: 31/08/2015 в 11:55:11 AM


На 30.08.2015 г. усмивката на лятото в парк „Света Троица“, район „Илиндне“ стана още по-щастлива и цветна – лятната сцена беше обагрена в цветовете на стотици бурканчета от детски храни, включени сега в служба на изкуството и децата. Двете млади авторки Евелина Вълчанова и Екатерина Велева, получили безусловната подкрепа на СО–Район „Илинден“ и Национален фонд „Култура“ успяха да оживят и да спрат за малко напрегнатото ежедневие, представяйки ни нещо щуро, различно, вълшебно.

Спомняте си онази стара любима игра, която увлича с непрекъснато движение и промяна – роден през далечната 1985 г. „тетрис“ се превръща в най-разпространената и играна игра за всички времена, а идеята на възпитаничките на Софийския университет, специалност „Изобразително изкуство“ я превръщат в арт пространство, въвличащо деца и родители в  увлекателно и съпреживяно детско кътче. В рамките на един месец всеки може да се включи в инсталацията-игра и чрез разместването на малките цветни бурканчета създаде своя ‚картина“.

Днес все по-рядко човек може да види група деца, играещи в междублоковите пространства, защото подвижните и интелектуални игри, с които са израстнали поколения наред са заменени с нов тип екранни предизвикателства и това съчетаване на двете обуславя иновативността на идеята на младите творци.

Възхищаваме се и подкрепяме Евелина Вълчанова и Екатерина Велева в техния ентусиазъм и устрем да споделят идеите си и оцветят лятото на жителите и гостите на район „Илинден“ и се надяваме, че и следващите им начинания ще бъдат съпреживявани по този начин, защото мисията на изкуството е не само да отразява живота на хората, а и преплитайки се с ежедневието да успява и да го облагороди.

На откриването на арт инсталация „Тетрис" присъстваха секретаря на Район „Илинден" инж. Лилия Тиркова и главен експерт „Култура и спорт" Беатриче Начева.

Повече снимки можете да разгледате тук.