Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Парк „Света Троица" - киносалон под открито небе

Публикувана на: 12/08/2015 в 11:31:05 AM


На 11 август т.г. лятната сцена на парк „Света Троица" и пространството около нея се превърна в киносалон под открито небе, където жители и гости на район „Илинден“ се пренесоха в света на седмото изкуство благодарение на инициативата „Блок – кино“, реализирана като етап от проект „Един град във фокуса на киното", осъществен от Сдружение „АС - лаборатория за културни инициативи" и списание „Кино" - орган на Съюза на българските филмови дейци,  в партньорство с Район „Илинден" и с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура".

Комфортът на климатизирания киносалон и пуканките не липсваха на зрителите,  които надхвърляха значително броя на предвидените седящи места и - разположени някак си, кой-където намери - съпреживяха заедно едни по-различни кино емоции – емоциите от съприкосновението с кино изкуството на открито.

Изборът на организаторите да представят пред публиката два нови български филма със специфична социална насоченост – „Подслон“, с режисьор Драгомир Шолев и „Учител“, с режисьор Орлин Милчев (Атила) не беше случаен. От една страна, те целяха да провокират мисленето и усещанията на аудиторията, носчвайки го към доста наболели теми от нашата съвременност, а от друга – да запознаят зрителите с тенденциите на съвременното български кино, с млади кино творци и артисти.

Кино вечерта в парк „Света Троица“ приключи с адмирациите на публиката, която бавно напусна „киносалона“, отнасяйки със себе си усещането за социална ангажираност и разсъждавайки върху една от най-значимите функции на българското кино – да трансформира специфичното национално светоусещане в отговорно самосъзнание.

Повече снимки може да разгледате тук