Илинден
| Последно обновяване на

Новини


„Заедно на Илинден" - 2015 - празникът на район „Илинден"

Публикувана на: 21/07/2015 в 01:15:38 PM


Традицията район „Илинден“ да чества своя празник на 20 юли – деня на Свети пророк Илия и годишнина от Илинденско-Преображенското въстание бе спазена и тази година.

Тържествената част на събитието започна пред паметника на Илинденци, в парк „Света Троица“, с молебен и отдаване на почит към саможертвата на загиналите във въстанието, и премина под съпровода на Гвардейски представителен духов оркестър,  завършвайки с поднасяне на венци и цветя.

След възпоменателния ритуал Кметът на район „Илинден“ – г-н Иван Божилов откри същинската част на музикално-развлекателната програма, на лятната сцена в парка, като приветства присъстващите с добре дошли и отправи благопожелания към жители и гости на района.

Развлекателната част на събитието премина под формата на празничен концерт, в който взеха участие, както редица фолклорни изпълнители и формации, като Александър Александров – Алекс; фолклорен ансамбъл „Зорница“; фолклорен ансамбъл „Болярка“; оркестър „Щуро маке“ със солисти – гости от гр. Гоце Делчев, така и представители на други музикални жанрове - поп изпълнителката Снежина Темелкова, любимците на публиката от квартет „Армейска песен“; трио „Ортодокс“, и разбира се - Гвардейски представителен духов оркестър.

Сред официалните гости на събитието присъстваха двама народни представители – г-жа Анна Александрова и г-жа Снежана Дукова, кметовете на райони „Нови Искър“, „Люлин“ и „Връбница“ – г-жа Даниела Райчева, г-н Милко Младенов и г-н Младен Младенов и представители на парламентарно-представените партии от район „Илинден“, много общественици и представители на бизнеса.

Както повелява традицията, в разгара на празничния концерт кметът - г-н Божилов връчи няколко плакета за специални заслуги и принос към социално-културното развитието на района, сред които беше и достойно заслуженият плакет от 8-годишната Петя Караиванова - за нейните изключително високи постижения в шахмата на републиканско ниво.

Сред благодарностите, които кметът получи в празничната вечер под официална форма беше една картина, нарисувана от ученик и дарена от г-н Олег Михайлов – директор на 3. СОУ – специална благодарност за подкрепата, която училището получава от кмета и районната администрация, и символ на дълбоката връзката на училището с района и неговите традиции.

Празникът на район „Илинден“ продължи до късно вечерта, когато уморените от танци и положителни емоции гости започнаха да се разотиват, а организаторите от Район „Илинден“ и Народно читалище „Гоце Делчев – 1927“, удовлетворени от резултатите,  направиха равносметка и заключиха с убеждението, че е важно да се пазят традициите, защото те са нашето живо културно наследство - те ни обединяват като народ и ние сме длъжни да ги предаваме на идните поколения.

Повече снимки може да разгледате тук