Илинден
| Последно обновяване на

Новини


Пореден успешен творчески сезон за НЧ „Роден край -1931“, район „Илинден“

Публикувана на: 12/06/2015 в 01:13:56 PM


За никого не е изненада богатия културен календар на НЧ „Роден край – 1931“ в район „Илинден“ – месеците април и май бяха наситени не само със събития, а и с много награди за децата и младежите от школите към читалището, заслужени в многобройните им изяви през предваканционните дни.

За пореден път младите художници от школата по рисуване към читалището затвърдиха нейния имидж на една от най-добрите в София и страната с поредица участия в няколко много силни конкурса: Национален конкурс „Пролет върху листа" - Кюстендил 2015, откъдето се върнаха предметни награди и грамоти,  Международен детски фестивал „Млади таланти" -  Анабел Велкова е носител на наградата за пресъздаване на архитектурен обект; Национален конкурс "Мъдростта на народа ни" - Мириам Кьосева стана носител на 1-ва награда; Национален конкурс с международно участие "Приказките" - в съревнование с още 1119 рисунки Милена Величкова спечели 1-ва награда във 2-ра възрастова група.

Прекрасните слънчеви рисунки на децата бяха представени в няколко изложби: три Великденски - в административната сграда на СО-Район "Илинден", в Детския отдел на Столична библиотека и в читалището; Обща художествена изложба на софийските читалища; „Пролетно настроение" и изложби, експонирани в читалището по повод 24 май, Деня на детето и лятната ваканция.

Балетната формация  „Меги денс“ прибави още няколко награди и купи към богатата си колекция : трето място в конкурса на СТД за Голямата танцова награда на София; второ място в Танцовия конкурс на ССНЧ, спечелено с ефирния танц "Ангели"; две втори и едно трето място в Националния танцов шампионат „Утринна звезда". От престижния Международен етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" балетът се завръща с наградата  на Сдружението на танцовите дейци. С огромно желание и удовлетворение малките танцьори се включиха в благотворителния концерт в подкрепа на недоносените бебета в Борисовата градина и са традиционни участници в концерта на ансамбъл "Гоце Делчев" и Екохепънинга в парк "Света Троица", организирани от Район „Илинден“.

Изпращайки един много успешен творчески сезон, децата са насочили поглед с надежда за добро представяне към поредното предизвикателство - Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда" - Албена през м. юни, след което ще се отдадат на заслужен летен отдих.

Желаем им успех!