ТРАДИЦИОНЕН ЕЖЕГОДЕН КОНЦЕРТ НА АНСАМБЪЛ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ в парк "Света Троица"

Публикувана на: 11/05/2015 в 11:11:29 AM


Народната музика е като водата – бликне ли, спиране няма... Никой не знае откъде идва, до колко съдби се е докоснала, но всеки жаден пие с пълни шепи и благославя извора – жив и непресъхващ от незапомнени времена. Сигурно се крие някаква магия в тези звуци, защото светът около теб става друг – не се интересуваш кой и кога е редил думите на песента, как са се предавали стъпките на танца. До теб достига само чудото!

Нашата, българската народна музика!

С нея през столетията българинът е изплаквал горчилката на трудния си живот, с нея се е радвал и се е вричал в любов, с нея е приспивал в късни нощи чедата си и омесвал хляба с надеждата за утре.
Другото име на тази музика е живот. В миналото и днес!

На 9 май тази година парк „Света Троица“ за пореден път се озари от многоцветието на народните носии, огласи се от подрънкването на пафти и накити, завъртя се във вихъра на любимите македонски песни и танци. Мнозина бяха щастливците, присъствали на традиционния ежегоден концерт на ансамбъл „Гоце Делчев“ по повод годишнината от смъртта на патрона на ансамбъла, организиран в партньорство със Столична община – Район „Илинден“. Високото изпълнителско майсторство на вокалната група и оркестъра с художествен ръководител Никола Ваклинов и солисти Благовест Бичаков и Мария Градинарова, на народния хор и оркестър с диригент Марек Дяков бяха оценени с нестихващи аплодисменти, а танцьорите от ансамбъла увлякоха малки и големи в ритъма на народните хора. Гости на празника бяха: народният артист Димитър Аргиров – син на първия солист на ансамбъла, популярния и обичан певец Илия Аргиров и модерен балет „Меги денс“ при НЧ „Роден край – 1931“.

Исторически факти от живота и делото на Гоце Делчев припомни г-н Ангел Джамбазки – евродепутат, зам.-председател на ВМРО. Той поздрави г-жа Маргарита Недкова – директор на ансамбъла по повод 70-годишния юбилей на формацията, който ще бъде отбелязан тържествено на 31 май 2015 г. с концерт в НДК.

Повече снимки можете да разгледате тук