УЧРЕДЯВАНЕ КЛУБ "ПРИЯТЕЛИ НА БЕЛГИЯ "ЕРНЕСТ СОЛВЕЙ"

Публикувана на: 21/05/2013 в 12:31:37 AM


На 20.05.2013 година по инициатива на Народно  читалище "Епископ Йосип Щросмайер-2009", гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", съвместно с Института по балканистика с център по тракология при БАН и Софийска математическа гимнация "Паисий Хиледарски" и във връзка с навършващите се на 26 май 2013 г. 175 години от смъртта на един от основателите на съвременната  българска индустрия белгийският изобретател, политик и филантроп Ернест Солвей беше учреден клуб за приятелство с Белгия, носещ името на Солвей.

На учредяването присъстваха нейно превъзходителство г-жа Аник Ван Калстър, посланик на Негово величество краля на Белгия в България, доцент-доктор Александър Костов- директор на Института по балканистика с център по тракология при БАН, г-жа Теодора Борисова – мениджър „Връзки с институции” в компанията „Солвей”, г-жа Мария Тодорова- заместник-кмет на СО район "Илинден", г-н Николай Марковски-заместник-кмет на СО район "Оборище", г-н Трифон Павлов- секретар на НЧ "Епископ Йосип Щросмайер-2009" и председател на Управителния съвет на едноименното сдружение, както и любезните домакини, начело с директора на Софийска математическа гимназия г-н Антони Стоянов.

Една от идеите за създаването на клуба е запознаването на неговите членове- ученици от гимназията- с приноса на Ернест Солвей към изграждането на индуструстията на следосвобожденска България, както и на значението на направеното за нас от самите белгийци.

В изказването си доцент Костов запозна присъстващите с развитието на българо-белгийските отношения през годините и перспективите, които се откриват за развитието на членовете на клуба с неговото създаване. Учредяването на клуба е свързано и с инициативата на гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" за издигане на паметник на Солвей в парк "Света Троица", който се намира на територията на районна администрация "Илинден". Необходимите документи за паметника са внесени от Сдружението в Комисията по култура на Столична община и се очаква нейното решение.

Казаното по-горе дава повод и основание за пореден път да се търси отговор за състоянието на Захарна фабрика, построено от Солвей в края на ХІХ. век и намираща се в момента в катастрофално състояние.

Членовете на новоучредения клуб изнесоха пред присъстващите прекрасно представление, имащо отношение към състоянието на "паметника на културата" Захарна фабрика.

Г-жа Аник Ван Калстър приветства инициативата на учредителите, поздрави учениците за тяхното старание и отношение към темата. Пое ангажимент да съдейства за развитието на клуба, както и за осъществяването на съвместни дейности в бъдеще.

Не трябва да забравяме, че държавния девиз на Белгия и на България е общ- съединението прави силата.


Можете да разгледате всички снимки ТУК.