Тържествена панихида отслужиха в район „Илинден“ в навечерието на 6. май

Публикувана на: 04/05/2022 в 12:57:12 PM


Денят на храбростта и на Българската армия 6. Май бе отбелязан в район „Илинден“ на 4. май т.г. пред паметна плоча на загиналите за свободата на България в парк „Света Троица“.

За поредна година Районна администрация „Илинден“ и НЧ „Епископ „Йосип Щросмайер – 2009“, в партньорство с ГС „Епископ Йосип Щросмайер“, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и 3. СУ „Марин Дринов“ почеточа паметта на загиналите за свободата на България във всичките войни от 1885 до 1945 г. с поднасяне на венци и цветя пред паметника.

Тържествена панихида за упокой на душите на загиналите бе отслужена от свещеник от храм „Света Троица“, а кратки речи в памет на геройски загиналите произнесоха секретаря на НЧ „Епископ Йо. Щросмайер – 2009“ Трифон Павлов и секретаря на Район „Илинден“ Мариян Живков, който поднесе венец на паметника от името на кмета, ръководството и колектива на администрацията.

Сред гостите на събитието беше и председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите мл. лейтенант о.з. инж. Петър Велчев, който поздрави всички присъстващи, като им раздаде знаменца и пожела на учениците от 3. СУ „М. Дринов“ да учат историята и да пазят жива паметта за храбростта на загиналите войници, защото на тях дължим днешната си свобода и независимост, колкото и да са неспокойни времената, в които живеем.