Петя Караиванова за пореден път е „Шампион на България” по шахмат

Публикувана на: 28/04/2022 в 04:04:42 PM


WFM Петя Караиванова е изявена 14-годишна шахматистка от клуба по шахмат към НЧ „Гоце Делчев - 1927” с ръководител Боряна Строкова – квалифициран от FIDE и НСА треньор и съдия по шахмат. Петя за своята 9-годишна състезателна шахматна кариера е носител на множество престижни награди от национални и международни състезания.

От 1-ви до 9-ти април 2022 г. в гр. Асеновград се проведоха Държавните индивидуални първенства по шахмат за младежи в трите дисциплини – класически шахмат, рапид и блиц. Петя отново доказа класата си като 2 пъти спечели шампионската титла в надпреварата между най-добрите девойки до 16 години в страната. В класическия шах загуби важна партия и остана втора, но в другите две контроли се реваншира като спечели всичките си партии и достойно вдигна купата на победителя.

Макар и на 14 години, призовете на Петя от шахматни състезания наброяват трицифрено число като най-значими са тези от държавните и европейските шампионати. От  участия в държавните индивидуални първенства по шахмат във възрастовата си група е носител вече 15 пъти на титлата „Шампион на България” и 8 пъти вицешампион. От Европейски състезания 2 пъти е първенец и 3 пъти е носител на бронзов медал. За своите постижения WFM Петя Караиванова два пъти е наградена от Министъра на младежта и спорта със специален медал на Министерство на младежта и спорта за издигане престижа на Република България.

Към настоящия момент Петя Караиванова е с най-висок шахматен рейтинг сред девойките до 16 годишна възраст в България и единствената с присъдена от FIDE (Международната федерация по шахмат) титла „Майстор на спорта” сред младежите и девойките до 16 години у нас.

Международните участия са реализирани единствено благодарение на частни спонсорства, затова засега са ограничен брой. Би било чудесно обаче, ако за в бъдеще повече спонсори проявят интерес към българския талант Петя Караиванова, защото от невръстна възраст тя показва и доказва своя изключителен шахматен потенциал и един ден, с правилните инвестиции в нея, тя ще стигне до върховете на световния шах.