На Еньовден Район „Илинден“ почете 160-тата годишнина на сборника „Български народни песни“ на братя Миладинови с фолклорен концерт и награждаване на учители и ученици

Публикувана на: 25/06/2021 в 03:23:04 PM


Точно на връх Еньовден откритата сцена в парк „Света Троица“ събра жители и гости на район „Илинден“ на фолклорен концерт „Любими македонски песни“, със специалното участие на гост-изпълнителите Иван и Ивана Дякови и танцов ансамбъл „Табиатлии“.

Събитието беше организирано по инициатива на кмета на район „Илинден“ г-н Иван Божилов в чест на 160-тата годишнина на сборника „Български народни песни“ на братята Димитър и Константин Миладинови – плод на тяхната любов към българския фолклор и традиции, както и на техния стремеж към възраждане на българското национално самосъзнание в трудните времена преди Освобождението.

Братя Миладинови подбират за своя сборник великолепни фолклорни образци, създавани през тежките векове на османското робство, съхранили, както болката, тъгата и копнежът на българина към освобождение, така и неговото отношение към красотата и природата, към семейството и любовта.

Особена стойност за район „Илинден“ имат народните песни в Сборника от македонския край - Струмишко, Кукушко, Битолско, Прилепско, Стружко – родните места на първите заселници в район „Илинден“ – бежанци от опожарените македонски територии след Илинденско-Преображенското въстание.

Достойното делото на братя Миладинови впоследствие дава тласък на развитието на българската фолклористика и се превръща в източник за научни изследвания в областта на фолклора и културното ни наследство. А когато става въпрос за културно наследство, не можем да пренебрегнем и ролята на българското училище, учители и ученици за неговото опазване, социализиране и предаване на идните поколения.

Именно затова г-н Божилов избра този ден, за да връчи годишните си награди – купи, грамоти и книги - на изявени учители и ученици от районните училища и детски градини, чиито последователен труд, усилия и принос в развитието на образованието заслужава да бъде подобаващо почетен!

Сред наградените учители тази година бяха:

Сред наградените ученици бяха:

Уводната част на програмата с награждаването приключи с бурни аплодисменти и пожеланието на г-н Божилов да има все повече учители, със сърце отдадени на просветителската кауза, за да има и все повече ученици–отличници – младото поколение, което се надяваме да си остане в родината и на което разчитаме за просперитета на България в голямото европейско семейство.

След официалната част на празника, чудните гласове на Иван и Ивана Дякови, с техните омайни македонски песни и танцовите изпълнения на „Табиатлиите“ вдигнаха градуса на настроението и превърнаха събитието в един истински илинденски празник на родния фолклор и традиция.

Повече снимки можете да видите на Фейсбук страницата на Район „Илинден", като последвате този линк - ТУК!